Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

To Facebook αγοράζει τη λέξη «Face»

Με 600 εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο, το Facebook είναι σίγουρα ο πιο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης. Θέλοντας να διατηρήσουν αυτή την πρωτιά, οι υπεύθυνοι του Facebook αποφάσισαν να προβούν στην αγορά της λέξης «face» στο διαδίκτυο!
Η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο να κατοχυρώσει νομικά ως εμπορικό σήμα τη λέξη, που αποτελεί το πρώτο συνθετικό της εταιρικής επωνυμίας του. Στόχος της είναι να εμποδίσει άλλες εταιρείες και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο να χρησιμοποιούν τον ίδιο όρο και έτσι, όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον το Facebook, να βλάπτουν το δικό του εμπορικό σήμα. To δίκτυο έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία με το αρμόδιο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ. Αν τελικά το Facebook πετύχει τον στόχο του, το εμπορικό σήμα για το «face» θα έχει περιορισμένη ισχύ και θα απαγορεύει την χρήση της λέξης μόνο σε online διαδικτυακούς τόπους και υπηρεσίες. Πολλοί είναι βέβαια εκείνοι που αμφιβάλλουν ότι το κοινωνικό δίκτυο θα καταφέρει να κατοχυρώσει μια λέξη τόσο ευρείας χρήσης όπως το «πρόσωπο».
Από την άλλη όμως, σύμφωνα με δικηγόρους εξειδικευμένους στα πνευματικά και εμπορικά δικαιώματα, η χρήση της συγκεκριμένης λέξης θα μπορούσε τελικά να περιοριστεί και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες, όπως στο Facetime της Apple, πράγμα που θα είχε ευρύτερες επιχειρηματικές επιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι το Facebook είχε καταθέσει τη σχετική αίτηση κατοχύρωσης στις αρμόδιες Αρχές από το 2005 και έκτοτε δεν έχει υπάρξει κάποια αντίρρηση από άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους για το προτεινόμενο εμπορικό σήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...