Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

«Σωσίβιο» μέχρι το 2016 η επιμήκυνση του χρέους

Βαθιά ανάσα 79,8 δισ. ευρώ στην τετραετία 2013-2016 δίνει η απόφαση του Eurogroup για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου που λαμβάνει η Ελλάδα από Ε.Ε. και ∆ΝΤ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.




Εφόσονη απόφασηγια εναρμόνιση των όρων του ελληνικού με το ιρλανδικό δάνειο επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που αποτελούν τους δανειστές μας – απαραίτητη είναι για παράδειγμα η έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο – η Ελλάδαθα έχει συνολικό περιθώριο μέχρι το 2024 για να ξεπληρώσειτα 110 δισ. ευρώ των δανείων έναντι του αρχικού περιθωρίου έως το 2018. Με τον τρόπο αυτό, η χρονική κατανομή των χρεολυσίων γίνεται σαφώς πιο ομαλή, με χαρακτηριστικότερα τα έτη 2014-2015 που αποτελούσαν και τον μεγάλο πονοκέφαλο του οικονομικού επιτελείου αλλά και τον παράγοντα ύψιστης αμφισβήτησης από πλευράς αγορών για τη δυνατότητα της χώρας να σηκώσει βάρος δανειακών αναγκών σχεδόν ίσο με το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, μόνο για να ξεπληρώνει Ε.Ε. και ∆ΝΤ.

Τη συγκεκριμένη διετία, με τη σημερινή μορφή της δανειακής σύμβασης,η Ελλάδα θα έπρεπε να ξεπληρώσει συνολικά 71,7 δισ. ευρώ. Με την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, στη διετία θα εξοφληθούν μόλις 10 δισ. ευρώ και η ωφέλεια φτάνει τα 61,7 δισ. ευρώ. Αν οι υπολογισμοί γίνουν σεορίζοντα τετραετίας, τότε από το 2013 που αρχίζει η αποπληρωμή των φετινών δόσεων έως το 2016 η Ελλάδα καλείται να βρει από τις αγορές 79,8 δισ. ευρώ λιγότερα.
Το επιτόκιο

Η εσωτερική σχέση περιόδου χάριτος και περιόδου αποπληρωμής κρίνεται από τραπεζίτες και αναλυτές σαφώς πιο ευνοϊκή για την Ελλάδα αλλά δεν δίνεται με το αζημίωτο. Το σχέδιο προβλέπει τέσσερα χρόνια περίοδο χάριτος και επτά χρόνια περίοδο αποπληρωμής για την κάθε δόση του δανείου από τρία χρόνια περιόδουχάριτος και δύο χρόνια αποπληρωμής που προβλέπεταισήμερα. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα πληρώσει επιτόκιο «τσιμπημένο» κατά 3 δέκατα,από 5,5% που είναι σήμερα (για την ακρίβεια σήμερα οι δόσεις φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο κοντά στο 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε 5,5%) σε σταθερό επιτόκιο 5,8%, όσο είναι δηλαδή και το επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας, γεγονός που θα προσθέσει επιπλέον τόκους 30 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για κάθε 10 δισ. ευρώ δανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...