Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πέθανε ο κωμικός Λέσλι Νίλσεν

Ποιος, ο Λέσλι; Αποκλείεται! Ακόμα και ο θάνατός του, χθες σε ηλικία 84 ετών, στην αρχή ακούστηκε σαν ανέκδοτο.
Η αλήθεια μία: Ο Λέσλι Ουίλιαμς Νίλσεν έφυγε. Ο ανεκδιήγητος Φρανκ Ντρέμπιν του «Naked gun» (Τρελές σφαίρες) έμεινε. Για πάντα!




Φρανκ Ντρέμπιν. Οδεύτερος στηνιστορία της παγκόσμιας κωμωδίαςπιο αφασικός καιγκαφατζής μπάτσος όλων των εποχών. Μεπρώτο – χρονολογικά – τον Ζορζ Κλουζό του Πίτερ Σέλερς και του «Ροζ Πάνθηρα». Λέσλι Νίλσεν, ένας βαρύςκαι δυσκίνητος, εκ πρώτηςόψεως, Καναδός που του‘ρθε να γίνει ηθοποιός για να αποφύγει τη σφαλιάρα του πατέρα του από μια βλακεία πουέκανε και έτσι άρχισε να υποδύεται τον χαζό. Στην πατρίδα του περισσότερο γνωστός ως ο αδελφός του Ερικ Νίλσεν που για ένα φεγγάρι υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Στην πραγματικότητα έγιναηθοποιός επειδή είμαιτεμπέλης εκ γενετής. Ξέρεις πόσοδύσκολο πράγμα είναι να μην κάνεις τίποτα; Ανυπόφορο»! Ομως στην αρχή δοκιμάζει τις αντοχές του στη Βασιλική Καναδική Αεροπορία. Κάτι σαν πυροβολητής.Λάθος. Επειτα σπουδάζει υποκριτική. Ετσι, στη χάση και τη φέξη. Στη συνέχεια μετακομίζει στο Χόλιγουντ και λαμβάνει την αμερικανική υπηκοότητα. Οι πόρτες του κινηματογράφου κλειστές. ∆εν έκανε. Μα είναι σαν ξυλάγγουρο. Ελεγαν. Της τηλεόρασης ανοικτές. Μακροσκελής ο κατάλογος τηλεοπτικών σειρών και τηλεταινιών. Ανάμεσά τους «Κότζακ» με Τέλη Σαββάλας και «Bonanza». Πλήθος. Επαιζεσαν να μασουλάει στραγάλια.

Κάπου εκεί τον επιλέγουν για δευτερότριτους ρόλους σε ταινίες «σοβαρές». Φανταστείτε ότι ο μακαρίτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ τον σκέφτηκε για τον ρόλο του Τζακ Τόρανς στη «Λάμψη». Ευτυχώς η σκέψη έμεινε σκέψη και ορόλος κατέληξε στον Τζακ Νίκολσον. Ευτυχώς και για τον ΛέσλιΝίλσεν, γιατί την ίδια χρονιά, κάπου το 1979,δύο τυπάρες της «παρανοϊκής κωμωδίας», ο Ντέιβιντ Ζούκερ και ο Τζιμ Εϊμπραχαμς, τον επιλέγουν στο καστ ενός θρυλικού ζουρλομανδύα με τον τίτλο «Μια απίθανη πτήση» (Airplane). Οπου ξαφνικά εν πτήσει το πλήρωμα αρρωσταίνει και το αεροσκάφος κινδυνεύει. Μοναδικός σωτήρας ένας πρώην πιλότος που πάσχει από φοβία. Η ταινία σκίζει στα ταμεία και το σοβαρό παρουσιαστικό του ασπρομάλλη - ξυλάγγουρου Λέσλι Νίλσεν ό,τι πρέπει για έναν γκαφατζή μοναδικό.

Αυτό ήταν. Από εκεί αρχίζει ένα σερί με παρωδίες ταινιών καταστροφής, τρόμου και αστυνομικών περιπετειών.

Μ’ ένα διάλειμμα το 1987 όπου εμφανίζεται στην ταινία του Μάρτιν Ριτ «Σε αντίστροφη μέτρηση» (Nuts), παρέα με Μπάρμπρα Στρέιζαντ και Ρίτσαρντ Ντρέιφους. Γιατί το στυλ του Νίλσεν ταιριάζει κοστουμάκι με τον αρχιμπάτσο Φρανκ Ντρέμπιν και τις «Τρελές σφαίρες» (Naked gun).

Οι πρώτες και οι καλύτερες το1988. Ακολουθούμενες από δύο ακόμα συνέχειες, τις «Τρελές σφαίρες 2 1/2» και «33 1/3». Από κοντά και ο Μελ Μπρουκς.Συνομήλικος του Νίλσεν. Αλλος μεγάλος της αμερικανικής κωμωδίας αυτός. Ο σκηνοθέτης πίσω από τον «Φρανκενστάιν τζούνιορ» (Young Frankenstein) με Τζιν Γουάιλντερ. Ρεσιτάλ γέλιου να μη σου μένει άντερο. Ο Μελ λοιπόν επιλέγει τον Νίλσεν ως Κόμη Ντρακούλ στη θρυλική παρωδία «∆ράκουλας νεκρός και μ’ αρέσει» (Dracula: Dead and loving it). Ενα το μοναδικό πλεονέκτημα του Νίλσεν. Οπως και κάθε μεγάλου κωμικού. Ο χαζός να πιστεύει ακράδαντα ότι είναι σοβαρός. «Οπως ο πολιτικός», έλεγε. Η σοβαρότητα της χαζομάρας, το εισιτήριο της επιτυχίας!

Ο γνωστός κριτικός κινηματογρά- φου Ρότζερ Εμπερτ έχει πει για τον Λέσλι Νίλσεν ότι «είναι ο Λόρενς Ολίβιε της φάρσας»

Αξέχαστες ατάκες

Λίγες κωμωδίες στην ιστορία του κινηματογράφου έχουν τόσο μεγάλο σερί συνεχόμενων ξεκαρδιστικών διαλόγων και σουρεαλιστικών καταστάσεων, όσο οι «Τρελές σφαίρες».

Ιδού τρεις κλασικές σκηνές, με τον Λέσλι Νίλσεν στον ρόλο του υπαστυνόμου Φρανκ Ντρέμπιν.

ΣΚΗΝΗ 1

∆ήμαρχος: Ντρέμπιν, δεν θέλω πάλι προβλήματα όπως τα περσινά στο πάρκο.

Ντρέμπιν: Εγώ όταν βλέπω πέντε ύποπτους τύπους με μανδύες να μαχαιρώνουν έναν άνδρα στη μέση του πάρκου, μπροστά σε εκατοντάδες κόσμου, τους πυροβολώ τούς μπάσταρδους. Αυτή είναι η αρχή μου.

∆ήμαρχος: Αυτή ήταν η παράσταση «Ιούλιος Καίσαρ» στις εκδηλώσεις «Σαίξπηρ στο Πάρκο», ηλίθιε! Σκότωσες πέντε ηθοποιούς! Και καλούς μάλιστα!.

ΣΚΗΝΗ 2

Ντρέμπιν: Αυτή είναι η περιοχή με τα κόκκινα φώτα. Αναρωτιέμαι τι γυρεύει εδώ ο ύποπτος.

Εντ: Σεξ, Φρανκ; Ντρέμπιν: Οχι τώρα, ευχαριστώ...

ΣΚΗΝΗ 3

Ντρέμπιν: Τζέιν, τι μπορείς να μας πεις για τον άνδρα που είδες χθες βράδυ;

Τζέιν: Ηταν λευκός, με μουστάκι. Περίπου ένα και ενενήντα.

Ντρέμπιν: Αυτό είναι τεράστιο μουστάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...