Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Οι τοξικομανείς που πάσχουν από AIDS αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τα 15,9 εκατομμύρια που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, πάσχουν από AIDS, όπως αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι οροθετικοί τοξικομανείς είναι ιδιαίτερα πολυάριθμοι σε πέντε χώρες: Κίνα, Μαλαισία, Ρωσία, Ουκρανία και Βιετνάμ, σύμφωνα με...
την έκθεση που δημοσιεύτηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS. Όμως "η τάση είναι ανοδική" στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και τις περισσότερες περιοχές της Ασίας.

Στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία σχεδόν το 60% των τοξικομανών έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Επιπλέον, σε πολλές χώρες των περιοχών αυτών η νομοθεσία στιγματίζει αυτά τα άτομα τιμωρώντας ή αποκλείοντάς τα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία θεωρεί ότι η πολιτική που αποκλείει τους τοξικομανείς από συμβουλευτικές υπηρεσίες και θεραπεία "συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

"Δεν υπάρχει καμία διάταξη στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που να αναφέρεται σε ανθρώπους που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών", παραδέχτηκε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Σάντια Κάενζιγκ.

"Όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των τοξικομανών και όσων έχουν φυλακιστεί εξαιτίας του εθισμού τους", πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ένας καθοριστικός παράγοντας για να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού στους τοξικομανείς είναι η παροχή ενός "ασφαλούς μέρους" για να κάνουν χρήση, όπως οι αίθουσες που υπάρχουν στην Ελβετία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργου.

"Προγράμματα αυτού του είδους φέρνουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε άμεση επαφή με μια κοινότητα που συνήθως παραμένει κρυμμένη και περιθωριοποιημένη", τόνισε η Κάενζιγκ.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...