Τουλάχιστον μία εβδομάδα θα χρειαστεί για την ομαλοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων στην Αττική, εάν οι εναπομείναντες 100 συμβασιούχοι στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) δεν προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Η απεργία των συμβασιούχων, που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 18 Νοεμβρίου... και έληξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 23 Νοεμβρίου, είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν 7.500 τόνοι απορριμμάτων στην Αθήνα, ενώ μετά τη λήξη της απεργίας προστίθενται καθημερινά άλλοι 1.500 τόνοι στο κλεινόν άστυ. Συνολικά εκτιμάται ότι στην Αττική έχουν συσσωρευτεί 33.000 τόνοι απορριμμάτων και σε όλη τη χώρα 82.000 τόνοι.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ, Γιώργος Χάρδας, υποστηρίζει ότι «ποτέ δεν θα μπορέσει να συλλεχθεί τόσο σκουπίδι. Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δούλευαν δύο βάρδιες, δηλαδή 15 ώρες το 24ωρο.
Όμως, σήμερα το πρωί πάρθηκε απόφαση από τη δ/νση ταφής απορριμμάτων του ΕΣΔΚΝΑ να μειώσει το ωράριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ για λόγους περιβαλλοντικής και εργασιακής ασφάλειας από τις 12 το βράδυ έως τις 11 το πρωί».
«Εδώ και χρόνια υπάρχουν 250 κενές οργανικές θέσεις», σημειώνουν ο κ. Χάρδας και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, και προσθέτουν: «Ως ΕΣΔΚΝΑ, είχαμε θέσει πολλές φορές το θέμα της μονιμοποίησης των εργαζομένων στις ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε επανειλημμένως ζητήσει να μην υπάρχουν ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αλλά οι κυβερνήσεις ενέκριναν μόνο συμβάσεις έργου».
Ο κ. Χάρδας υποστηρίζει: «Όταν λήξουν οι προσωρινές διαταγές, που έχουν εκδοθεί από τα δικαστήρια και για τους υπόλοιπους 100, θα απολυθούν κι αυτοί. Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει κατεύθυνση προς τα δικαστήρια για τις αποφάσεις, που εκδίδουν».
Αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Αττική. Αφορά όλη τη χώρα. «Εδώ και χρόνια μιλάμε για μόνιμη εργασία, αλλά δεν εισακουόμαστε. Εάν οι ΟΤΑ είχαν περισσότερους εργαζόμενους απ’ όσους χρειάζονταν, δεν είναι δική μας ευθύνη», σημειώνει ο πρόεδρος εργαζομένων του συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας.
«Το φθινόπωρο ζητήσαμε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να κάνουμε προσλήψεις με 8μηνες συμβάσεις κατ’ εξαίρεση. Το ΣτΕ μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα για 127 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων. Αλλά μετά τον Ιούλιο 2011 τι θα κάνουμε;»
Άλλο ζήτημα είναι οι αλλαγές, που επιφέρει στη διαχείριση απορριμμάτων, ο Καλλικράτης. Πολλοί δήμοι, παρότι γνώριζαν τις επερχόμενες αλλαγές, δεν φρόντισαν να προετοιμασθούν, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες για την καθαριότητα από την 1η Ιανουαρίου. Μάλιστα, 18 από τους 325 καλλικρατικούς δήμους δεν διαθέτουν καν υπηρεσία καθαριότητας.
Από την άλλη, στους δήμους που υπάρχουν οργανωμένες δ/νσεις καθαριότητας τα μεγέθη αλλάζουν, χωρίς να έχουν προετοιμασθεί αναλόγως. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 1η Ιανουαρίου ο ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης θα κληθεί να λειτουργήσει ως Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, που θα καλύπτει επτά σημερινούς δήμους.
«Γι αυτό ζητάμε από την κεντρική διοίκηση να μας επιτρέψει να κρατήσουμε τους 110 συμβασιούχους και τους 127 με τα 8μηνα μέχρι το τέλος του χρόνου», σημειώνει ο κ. Ζέρβας και καταλήγει: «Μέχρι τότε θα έχουμε οργανωθεί ως Φορέας Κεντρικής Μακεδονίας, θα έχουν γίνει οι μετατάξεις και θα δούμε τι θα κάνουμε. Διαφορετικά το καλοκαίρι θα έχουμε και πάλι προβλήματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου