Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Μια κρίση μα ποια κρίση;

Μια κρίση μα ποια κρίση;Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Είναι δεδομένο ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο, η Ελλάδα περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της, την ίδια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζεται από τους Ευρωπαίους «φίλους» μας όπως περίπου το Αφγανιστάν και η Βόρεια Κορέα από τον πρώην πλανητάρχη, Τζορτζ Μπους.





Περικοπές στο δημόσιο, επαπειλούμενες περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις, ανεργία, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση στη βενζίνη, στα τρόφιμα, στην έμμεση και άμεση φορολογία, μείωση ή πάγωμα μισθών, ελάχιστες προσλήψεις και ένα γενικότερο –και απολύτως δικαιολογημένο- κλίμα απαισιοδοξίας, μιζέριας και… τι συμφορά είναι αυτή που μας βρήκε!
Κι όμως… «Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και τι πηγαίνει», όπως τραγουδούσε ο Διονύσης Σαββόπουλος, συνεχίζει στον δικό της ρυθμό.
Έκανα το λάθος να πάω το Σάββατο μεσημέρι στο Golden Hall… Για να προλάβω τις όποιες αντιδράσεις, συμφωνώ ότι το Golden Hall δεν είναι συνοικιακό μαγαζί και απευθύνεται σε ένα κοινό που έχει –ή φαντάζεται πως έχει- μια κάποια οικονομική επιφάνεια. Το γεγονός πάντως ότι ένα εμπορικό κέντρο με 1400 θέσεις αυτοκινήτων, είχε ελεύθερες μόνο 21 (14 στον 1ο όροφο και 7 στον 2ο), αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που δεν τους έχει αγγίξει η οικονομική κρίση.
«Ο κόσμος κάνει βόλτες, αλλά δεν αγοράζει τίποτα» είναι η κλασική φράση που ακούμε από τους καταστηματάρχες όταν τα δελτία ειδήσεων κάνουν θέμα για την πτώση της αγοραστικής κίνησης. Έτσι είναι, με τη διαφορά ότι στο Golden Hall, ο κόσμος πηγαίνει, κοιτάζει, ψωνίζει και μετά περιμένει και μισή ώρα στη λίστα αναμονής για να φάει σε ένα από τα πέντε εστιατόρια του εμπορικού κέντρου.
Είδα κυρίες να κουβαλάνε με κόπο πέντε σακούλες από την Καλογήρου, μπαμπάδες να έχουν κάνει πραγματική… επένδυση στα Lego και στη Nike, δεσποινίδες να δοκιμάζουν τα όρια των γονιών τους στα Marc Jacobs, αλλά εκεί που γινόταν πραγματικός πόλεμος ήταν στο Notos Home… Ο κόσμος έχει λεφτά, πολλά λεφτά και δεν έχει και καθόλου αναστολές όταν τα ξοδεύει.
Μικρή επισήμανση: Οι άνθρωποι που ψωνίζουν στο Golden Hall δεν είναι όλοι γόνοι εφοπλιστών, γιατρών, δικηγόρων και μεγαλέμπορων. Δεν καπνίζουν όλοι Cohiba και Montecristo, ούτε πίνουν Dom Perignon σε κάθε τους έξοδο. Αν υπήρχαν εξάλλου τόσοι άνθρωποι που επιλέγουν αυτόν τον πανάκριβο –και μάλλον μάταιο- τρόπο ζωής, το Esquire θα πουλούσε 50.000 και όχι 6200…
Ποιοι είναι λοιπόν όλοι αυτοί που Σάββατο μεσημέρι, πήραν τις οικογένειές τους και τις πιστωτικές τους και έκαναν σαφάρι στο Golden Hall; Δεν έχουν ακούσει για την κρίση; Δεν τους αγγίζει το μνημόνιο, η τρόικα και το ΔΝΤ; Μήπως έχουν λεφτά στην Ελβετία και σε άλλες off shore εταιρίες; Με μια πρώτη ματιά πάντως, δεν έμοιαζαν και τόσο… φραγκάτοι όλοι αυτοί που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Golden Hall! Το ερώτημα όμως παραμένει! Πού βρίσκουν τα λεφτά;
Εκτός πια κι αν ψώνισαν σήμερα με τα τελευταία λεφτά που τους είχαν απομείνει στο λογαριασμό και πλέον να ετοιμάζονται για τους δύσκολους μήνες που ακολουθούν… Αν το έκαναν, τότε με γεια τους και χαρά τους, αλλά το πιθανότερο, είναι στο τέλος Δεκεμβρίου (ιδίως τότε) θα επιστρέψουν για νέες αγορές και το πιθανότερο είναι να κάνουν ακόμα μια βόλτα στα τέλη Ιανουαρίου. Άλλο εκνευριστικό αυτό. Μα ψώνια στις 27 του μήνα; Δηλαδή οι μισθοί του Δεκεμβρίου πότε μπήκαν;;;
Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι ένα ψέμα των καναλιών η κρίση; Η Ελλάδα ευημερεί και «λεφτά υπάρχουν» και «δεν βαριέσαι αδερφέ, καλά να είμαστε και θα τα φορτώσουμε στις κάρτες»; Για να είμαι ειλικρινής, δεν πήγα να ελέγξω κάθε πελάτη στο ταμείο, αν πλήρωνε με μετρητά ή με κάρτα, αλλά –ξαναλέω- τα πρόσωπά τους δεν μαρτυρούσαν ανθρώπους που βλέπουν να περισσεύει λίγος μήνας όταν τελειώνει ο μισθός τους.
Ανεβαίνοντας στο…. ρετιρέ του Golden Hall, είδα σερβιτόρους και μετρ να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν. Τόσος κόσμος που περίμενε να φάει στο Wagamama, στο MeatMe, στο Mezzaluna, στο Pastis και στο Πρυτανείο θα δικαιολογούνταν μόνο αν… τα αφεντικά τρελάθηκαν και μοίραζαν δωρεάν φαγητό. Αντιθέτως, και μέσο όρο παραμονής 30 λεπτά, το κάθε ζευγάρι θα πλήρωνε περίπου 50 ευρώ, χωρίς το κρασί να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή.
Μια ωραία ατμόσφαιρα λοιπόν στο Golden Hall, αλλά το ερώτημα παραμένει. Μήπως ξέρουν κάτι όλοι αυτοί και δεν μας το λένε; Γιατί τέτοιο καταναλωτικό παραλήρημα δεν δικαιολογείται διαφορετικά! Εκτός, αν όλοι κέρδισαν τη δωροεπιταγή των 20.000 ευρώ, οπότε σπεύσατε κι εσείς στο εμπορικό κέντρο, γιατί… οι τυχεροί της λοταρίας του δίνουν και καταλαβαίνει. Η κρίση πάντως, παραμένει αγνοούμενη. Ως πότε;

Πηγή: newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...