Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η επαγγελματική προαγωγή των γυναικών στην αντιμετώπιση του δημογραφικού

Πρόγραμμα αντιμετώπισης έλλειψης εξειδικευμένου εργασιακού δυναμικού ξεκινά ο Όμιλος Allianz Group, όπως φέρνει στο φως της ελληνικής δημοσιότητας το www.nextdeal.gr, ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα φιλόδοξο που κινείται σε διεθνή επίπεδα.

Στόχος του προγράμματος τα επαγγέλματα του μέλλοντος, η περιγραφή προσόντων και ο τρόπος ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού που προορίζεται για να καλύψει τις θέσεις αυτές.

Το πρόγραμμα "δουλεύει" με ορίζοντα 10 ετών και...
μάλιστα σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού εστιάζει στην εκπαίδευση και προαγωγή των γυναικών. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος που βασίζεται στο Σκανδιναβικό μοντέλο είναι η ομαλή αντιμετώπιση της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού λόγων δημογραφικών αλλαγών.

Η Allianz μέσα από το νέο αυτό σύστημα σχεδιασμού του εργατικού δυναμικού, όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τον τρόπο ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού μέσα σε μια εταιρεία μέχρι το 2020 αλλά ακόμα και να αναλύσει και, τις επιμέρους λειτουργίες που θα χρειαστεί να εφαρμοστούν. "Είμαστε σε θέση να μετρήσουμε το πεδίο της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.  Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι πλέον μύθος" δηλώνει ο Michael Diekmann, πρόεδρος της Allianz SE

Εστιάζοντας στην εξειδίκευση και στις γυναίκες

Ένα από τα κρίσιμα επαγγέλματα στα οποία υπάρχει έλλειψη προσφοράς, είναι το επάγγελμα του αναλογιστή, ο μαθηματικός της ασφαλιστικής αγοράς. Ως πρώτο βήμα η Allianz ξεκίνησε ένα νέο διεθνές πρόγραμμα για την αναζήτηση νέων αναλογιστών, καθώς και εργατικού δυναμικού που ήδη εργάζεται σε εταιρείες. "Το σχετικό πρόγραμμα αποτελεί πραγματικά ευκαιρία για τους ταλαντούχους αναλογιστές που επιθυμούν να εργαστούν σε ένα διεθνές περιβάλλον και να ανταλλάξουν εμπειρίες" εξηγεί ο Michael Diekmann.

Για να επωφεληθεί από το σύνολο του εργατικού δυναμικού που βρίσκεται διάσπαρτο σε όλο τον κόσμο, η Allianz SE πήρε την απόφαση το 2008 να θέσει συγκεκριμένους στόχους που έχουν εφαρμογή παγκοσμίως για την ανάπτυξη των γυναικών. Έως το 2015, οι γυναίκες θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 30% του συνόλου των ταλέντων για τις διευθυντικές θέσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό ήδη φέρνει καρπούς, καθώς οι γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα αυξήθηκαν ραγδαία. Και, συγκεκριμένα, μιλώντας σε νούμερα, στο πρόγραμμα ανάπτυξης στελεχών της Allianz, Allianz Leadership Development Program, η συμμετοχή των γυναικών από 9% αυξήθηκε στο 29% το 2010. Ενώ, στο Allianz Management Program, ο γυναικείος πληθυσμός έφτασε το 2010 στο 43% από 24%.

"Η προαγωγή των γυναικών είναι επιτακτική ανάγκη για εμάς", εξηγεί ο Wolfgang Brezina, διευθυντής ανθρωπίνων πόρων που ανήκει στο ΔΣ της ασφαλιστικής εταιρείας, Allianz Deutschland AG.  Προσθέτοντας ότι "επιταχύνουμε τις διαδικασίες ανάπτυξης προαγωγής των γυναικών. Για παράδειγμα η Allianz Deutschland AG συμμετέχει στο πρόγραμμα 'Changing Cultures' ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του Γερμανικού Υπουργείου για την Οικογένεια και το Ινστιτούτο Fraunhofer. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάλυση της εταιρικής κουλτούρας και ο σχεδιασμός μέτρων για την προαγωγή των γυναικών". Επίσης τονίζει ότι "η Allianz Γερμανίας εργάζεται στο να βρει τρόπους να συμβιβάσει τα καθήκοντα της οικογένειας με τα καθήκοντα των εργαζόμενων γονέων", υπογραμμίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2011, η Allianz θα ανοίξει δύο νέους παιδικούς σταθμούς στο Μόναχο που θα έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν 72 παιδιά εργαζομένων της".

Η μετανάστευση δεν αποτελεί πανάκεια

Η μετανάστευση από μόνη της δεν είναι και, δεν μπορεί να είναι πανάκεια για την συρρίκνωση του γερμανικού εργατικού δυναμικού. Δεν είναι μόνο η Γερμανία που αντιμετωπίζει τις πρόβλημα προσαρμογής στις νέες δημογραφικές συνθήκες. ‘"Το 2010 είναι το πρώτο έτος στα χρονικά της ΕΕ όπου το ποσοστό των ατόμων που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους καριέρα ήταν μικρότερο σημαντικά από το ποσοστό των ατόμων που συνταξιοδοτήθηκε" επισημαίνει ο " Michael Heise  επικεφαλής των οικονομικών της Allianz. Από αυτή την άποψη, η μετανάστευση από μόνη δεν αποτελεί λύση. Ακόμα και αν μειωθεί ο αριθμός μεταναστών που διακινείται στην Γερμανία, όπως και γίνεται τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία εργασίας θα συρρικνωθεί μέχρι και 4,2 εκατομμύρια για τις επόμενες δύο 10ετίες.

Τα μέτρα ενίσχυσης γυναικείας απασχόλησης και συνθηκών βελτίωσης όσων κατέχουν θέσεις εργασίας και είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι βασισμένα στο Σκανδιναβικό μοντέλο. Είναι δε απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Allianz πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ενθάρρυνση των επενδύσεων που έχουν σχέση με την ΠΑΡΑΓΩΓΗ. Και, αυτό θα γίνει μεταξύ των άλλων ακολουθώντας διαδικασία προαγωγής μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που εργάζονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...