Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

H «μαύρη» γιορτή και το… παραλίγο «ναυάγιο»

Η έκτη αγωνιστική της φετινής Ευρωλίγκας των εκπλήξεων, έδωσε μία ακόμη ευκαιρία σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να δουν τα τρωτά τους σημεία και να τα καταπολεμήσουν. Και αν για τους «ερυθρόλευκους» η ήττα στην Μαδρίτη από την Ρεάλ, μπορεί να χαρακτηριστεί εντός προγράμματος , για τους «πράσινους» το…χαστούκι από την, μέτριων δυνατοτήτων, Βαλένθια στο ΟΑΚΑ, ήταν ηχηρό και έδειξε πως ακόμα και η πιο φορμαρισμένη, μέχρι χθες, ομάδα της Ευρώπης, χρίζει βελτίωσης. Η ουσία είναι πως οι ισπανοί μας…χάρισαν μία «μαύρη» γιορτή και ένα παραλίγο «ναυάγιο» και η συνέχεια προμηνύεται «καυτή».

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Η «μαύρη» γιορτή

Ο Παναθηναϊκός, επηρεασμένος ίσως από τους εορτασμούς για την συμπλήρωση πεντακοσίων αγώνων στα ευρωπαϊκά κύπελλα, μπήκε νωθρός στο παρκέ. Δεν είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας και εγκλωβίστηκε στην πιεστική περιφερειακή άμυνα της Βαλένθια, που με τον Σβέτισλαβ Πέσιτς στον πάγκο παρουσιάστηκε βελτιωμένη. Η ισπανική ομάδα, είχε συγκέντρωση και έπαιρνε σκορ από τους, σε γενικές γραμμές, μέτριους ψηλούς της, ενώ ήταν αποτελεσματική στον αιφνιδιασμό, δείχνοντας μία διαφορετική εικόνα από αυτή που μας είχε συνηθίσει ως τώρα. Οι «πράσινοι», σκόραραν με προσωπικές ενέργειες, κυρίως από Σάτο-Μπατιστ, και με βολές, δεν μπορούσαν να περάσουν σωστά τη μπάλα στο «ζωγραφιστό», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έμειναν χωρίς ασίστ για ένα δεκάλπετο.

Οι Διαμαντίδης-Καλάθης δεν μπορούσαν να οργανώσουν σωστά, με αποτέλεσμα να μην βγουν πολλά ελεύθερα σουτ, ενώ τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο. Η πρωτοπορία στο σκορ διατηρούταν λόγω της «αύρας» που έβγαζε η δεδομένη ανωτερότητα των πρωταθλητών Ελλάδας και η αστοχία των «νυχτερίδων», ενώ ήταν εμφανές ότι με ομάδες που διαθέτουν περισσότερους και γοργοπόδαρους «κοντούς», υπάρχει έλλειψη επαρκών λύσεων στη θέση «1». Στην τρίτη περίοδο, τα σημάδια ήταν πιο ενθαρρυντικά. Ο Παναθηναϊκός άρχισε να «χτίζει» μία διαφορά, έχοντας μπροστάρηδες στην επίθεση Σάτο και Περπέρογλου και σύμμαχο τα λιγότερα λάθη και την πιο «σφιχτή» άμυνά του. Όμως, η αχίλλειος πτέρνα των χαμένων ριμπάουντ, έκανε εκ νέου την εμφάνιση της και η Βαλένθια διατηρούταν σε απόσταση «βολής».

Όσο η σκόνη της κλεψύδρας του αγώνα σωνόταν, οι πρωταθλητές επέστρεφαν, αργά αλλά σταθερά ,στην κάκιστη εικόνα των πρώτων λεπτών, αδυνατούσαν να πάρουν σκορ από τα ατού τους Φώτση, Νίκολας, Μπατίστ, Τέπιτς, με αποτέλεσμα να μείνουν με μόλις δυο πόντους σε έξι λεπτά (!). Αυτόματα, η Βαλένθια πήρε προβάδισμα, πίστεψε περισσότερο στην έκπληξη και με κάποια μεγάλα σουτ των Κουκ, Ντε Κολό και Σαβάνοβιτς, αλλά και ανελέητο τρέξιμο στο «ανοικτό» γήπεδο, κατάφερε να πάρει μία τεράστια νίκη. Ο Παναθηναϊκός έπεσε στο καναβάτσο σε μία κακή συνολικά βραδιά, βάζοντας σε περιπέτειες την πρώτη θέση του ομίλου του.

Τώρα, θα πρέπει να πάει στην Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για να δώσει την χαριστική «βολή» στην πεσμένη στα σχοινιά, ΤΣΣΚΑ, για να μην βάλει σε κίνδυνο την δική του συνέχεια στην διοργάνωση. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και η πρώτη θέση δεν είναι πανάκεια, αφού με τα…περίεργα αποτελέσματα που έχουμε δει και πιθανότατα θα δούμε φέτος, κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τίποτε εξασφαλισμένο, ακόμη και αν προκριθεί ως πρώτος στο Top-16. Η Βαλένθια επανέφερε στο καθημερινό λεξιλόγιο των «πράσινων» -αμφιβάλω αν ποτέ είχαν βγει- τις φράσεις «σκληρή δουλειά», «συγκέντρωση και εγρήγορση» και θύμισε πως ίσως το καλοκαίρι να έγινε λάθος με την μη προσθήκη ενός ακόμη γκαρντ, ή την παραμονή κάποιου από αυτούς που ήδη υπήρχαν στο ρόστερ…

Το παραλίγο «ναυάγιο»

Μαύρη και άραχλη, ήταν η κατάσταση και για τον Ολυμπιακό στην Μαδρίτη. Οι «ερυθρόλευκοι», έχοντας το «κουσόυρι» της εκτός έδρας αδυναμίας να τους κυνηγά, ξεκίνησαν τραγικά στην «Κάχα Μάχικα» και υποτάχτηκαν από νωρίς στις «άγριες» διαθέσεις της Ρεάλ που είχε μεγαλύτερη ανάγκη για την νίκη και το έδειχνε. Η αστοχία στα μακρινά σουτ, η κακή κυκλοφορία της μπάλας και η απουσία των παικτών «κλειδιά» (Σπανούλης, Μπουρούσης) για την επιθετική λειτουργία της ομάδας, ήταν τα στοιχεία που διέκριναν τους «ερυθρόλευκους», που «ήπιαν» από νωρίς θάλασσα. Η «βασίλισσα» έχοντας περισσότερα να αποδείξει λόγω του κακού φετινού ξεκινήματός της σε Ευρώπη και Ισπανία, μπήκε φορτσάτη, πήρε πολλά στο οργανωτικό κομμάτι από τον επανακάμψαντα Πριχιόνι και εκμεταλλεύτηκε τον πλουραλισμό που παρουσίασε στην επίθεση.

Η αδυναμία του Ολυμπιακού να παίξει συνεπή άμυνα και να τρέξει στον αιφνιδιασμό, στοιχεία πάνω στα οποία «χτίστηκε» φέτος, έδινε ένα ακόμη «όπλο» στην Ρεάλ. Το συγκρότημα του -υπό πίεση- Ετόρε Μεσίνα, εμφανίστηκε πολύ καλύτερο από ότι στα άλλα φετινά παιχνίδια του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ελληνική ομάδα δεν θα μπορούσε να κάνει την «ζημιά». Για να γίνει αυτό όμως, θα έπρεπε να παίξει στοιχειωδώς καλά, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Τα ψήγματα αντεπίθεσης και ανατροπής, είχαν κύριο εκφραστή τον καλό επιθετικά, κακό αμυντικά Τεόντοσιτς και εκλάμψεις από Μαυροκεφαλίδη και Νεστέροβιτς, αλλά δεν ήταν αρκετά.

Ο Παπαλουκάς ήταν εμφανώς εκτός κλίματος λόγω της απουσίας των προηγούμενων ημερών και ο Σπανούλης σκόραρε μόνο με βολές. Κέσελ, Νίλσεν και Παπανικολάου επιβεβαίωσαν όσους υποστηρίζουν πως δεν έχουν, ακόμα, το ειδικό βάρος για να σηκώσουν στις «πλάτες» τους μία ομάδα που φιλοδοξεί να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης και ο φιλότιμος Γκόρντον, έτρεχε, πρόσφερε, αλλά όχι εκείνα που οδηγούν μία ομάδα στο ροζ φύλλο. Την ίδια ώρα, Γιούλ, Ροντρίγκεθ και Τόμιτς, συνεπικουρούμενοι από τον πολύτιμο Ρέγες, έκαναν τα δύσκολα να φαίνονται απλά και έδιναν άμεσες απαντήσεις στις όποιες προσπάθειες του Ολυμπιακού να φέρει τούμπα το ματς. Η κακή αγωνιστική εικόνα των Πειραιωτών στην Μαδρίτη, δεν κατέληξε σε «ναυάγιο», λόγω της αστοχίας του Γκαραμπαχόθα στο τελευταίο σουτ τριών πόντων που επιχείρησε.

Διατηρήθηκε, τουλάχιστον, ο μικρός στόχος της διατήρησης του +16 του πρώτου αγώνα στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο για την κορυφή του ομίλου. Για να γίνει όμως πράξη αυτός ο στόχος, που όπως και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, δεν εξασφαλίζει κάτι στα σίγουρα, θα πρέπει να υπάρξει άμεση βελτίωση στην εκτός έδρας εικόνα της ομάδας. Μάλαγα και Σαρλερουά δεν είναι Ρεάλ, αλλά με εμφανίσεις όπως η χθεσινή, οι «ερυθρόλευκοι» μόνο φαβορί δεν θα είναι σε Ισπανία και Βέλγιο.

Στο δια ταύτα, το πρώτο σοβαρό crash test του φετινού Ολυμπιακού, πήρε χαμηλό βαθμό. Έβγαλε ξανά στον «αφρό» τις αδυναμίες του και πιθανότατα, έκρουσε δυνατότερα από ποτέ των κώδωνα του κινδύνου που εγκυμονεί, αν δεν υπάρξει ενίσχυση του ρόστερ στο μέλλον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...