Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κόσμος 2010: Η –κινέζικη- αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

H Κίνα ξεπερνά την Ιαπωνία ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι μέσα στα επόμενα μόλις δέκα χρόνια, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις ΗΠΑ, ενώ στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας, επίσης σε λίγα χρόνια, θα βρεθούν παραδοσιακά τριτοκοσμικά κράτη όπως η Ινδία και η Βραζιλία, μαζί με τον ξεχασμένο γίγαντα της Ρωσίας.


H πτώση στον ρυθμό ανάκαμψης της Ιαπωνικής Οικονομίας έδωσε την ευκαιρία στην Κίνα να περάσει μπροστά και να θεωρείται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, με τις ΗΠΑ να κρατούν παραδοσιακά τα σκήπτρα της κορυφής. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Ιαπωνία αναπτύχθηκε κατά ο,4% σε ετήσια βάση, σε αντίθεση με το 4,4% ανάπτυξης που είχε παρουσιάσει το πρώτο τρίμηνο του 2010. Το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν της Κίνας για το δεύτερο τρίμηνο έφτασε τα $1.335 τρις, ενώ της Ιαπωνίας τα $1.286 τρις, παρότι ο τεράστιος πληθυσμός της πρώτης την κατατάσσει πολύ πίσω παγκοσμίως σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Οι δύο χώρες ανταγωνίζονταν «στο νήμα» καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, αλλά με μέσο όρο ανάπτυξης το 10% για την Κίνα τα τελευταία χρόνια, ήταν θέμα χρόνου το πότε θα ξεπερνούσε την Ιαπωνία. Μάλιστα η PricewaterhouseCoopers έχει δηλώσει ότι η Κίνα θα μπορούσε μέχρι το 2020 να ξεπεράσει ακόμη και τις ΗΠΑ, ενώ και τρεις άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία, μέχρι τότε θα βρίσκονται ανάμεσα στις έξι πρώτες του πλανήτη!

H Κίνα πάντως ήδη πέρυσι έγινε η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στον πλανήτη, κλέβοντας τη θέση από τη Γερμανία, ενώ κατασκευάζει και περισσότερα αυτοκίνητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Και, τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αποκάλυψε ότι είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο.

Η πρωτιά όπως είναι φυσικό, φέρνει και τη γκρίνια, ειδικά στους… προκατόχους των τίτλων. Έτσι οι ΗΠΑ απαιτούν η Κίνα να επανεκτιμήσει το νόμισμά της, το οποίο πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι κρατά επίτηδες χαμηλό, για να ευνοεί τις εξαγωγές της. Επίσης, με τόση… δραστηριότητα, η Κίνα είναι η χώρα που εκπέμπει το μεγαλύτερο ποσοστό μονοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, και για αυτό αποτέλεσε εύκολο και… λυσσαλέο στόχο στις συνόδους κορυφής που έγιναν για το κλίμα, όπως στην Κοπεγχάγη για παράδειγμα, αν και οι ευσυνείδητοι Κινέζοι ήδη έχουν επενδύσει τεράστια ποσά προκειμένου να εκμεταλλεύονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...