Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Φίλοι για πάντα!

Στην πρώτη κοινή τους συνέντευξη, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και Ντούσαν Ίβκοβιτς, παρά την αντιπαλότητα Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, δηλώνουν φίλοι για πάντα! Τι λένε για την οικονομική κρίση, τη ζωή τους στα παρκέ και τη βία στα γήπεδα.


Αναλυτικά η συνέντευξη των δύο προπονητών στην «Καθημερινή»..

 

«Γνωρίστηκαν στα γήπεδα της πρώην Γιουγκοσλαβίας ως προπονητής και παίκτης. Η φιλία τους αναπτύχθηκε με τα χρόνια και τώρα ο «δάσκαλος» και ο «μαθητής» συγκρίνουν τα τρόπαιά τους στο μπάσκετ. Εχουν αναμετρηθεί 18 φορές από τους πάγκους αντίπαλων ομάδων και μετρούν από 9 νίκες ο καθένας. Τον Ιανουάριο στην αναμέτρηση των αιωνίων κάποιος από τους δύο θα υπερτερεί κατά μία νίκη.
Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δύο θρυλικές φιγούρες του ευρωπαϊκού μπάσκετ μιλούν στην «Κ» για το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, την Ελλάδα, την οικονομική κρίση, τη ζωή τους στα παρκέ, τη βία στα γήπεδα και τη μοναδική τους φιλία που δεν θα τη χαλάσει κανείς, όσες φορές κι αν βρεθούν αντιμέτωποι.
Το ραντεβού μας δόθηκε στο στέκι τους, το «Daylight» στο Κολωνάκι, όπου κάποιες φορές ο νικητής μιας μεταξύ τους αναμέτρησης έχει γευτεί το κρασί του θριάμβου το οποίο φυσικά κερνάει πάντα ο ηττημένος. Σε άλλες εποχές ίσως το κέρασμα να συμπεριελάμβανε και ζωντανή μουσική καθώς ο Ντούντα έχοντας ζήσει πολλά περισσότερα χρόνια στη χώρα μας δηλώνει τυχερός που πρόλαβε να ακούσει το μπουζούκι του Τσιτσάνη στο Χάραμα και τη φωνή του Στράτου Διονυσίου στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας. Η φυσική υπεροχή του δάσκαλου γίνεται αμέσως αντιληπτή και μόνο από τη στάση του σώματος.

Ο Ζοτς κάθεται απέναντι στον Ντούντα με τα δάκτυλα των χεριών σταυρωμένα μπροστά από τα πόδια, το κεφάλι ελαφρώς γερμένο και τα μάτια χαμηλωμένα δείχνοντας απεριόριστο σεβασμό στον άνθρωπο που του έμαθε τα πάντα, τον μέντορά του. Στο ερώτημα αν ο «μαθητής» έχει ξεπεράσει τον «δάσκαλο» ο Ιβκοβιτς ξεκαθαρίζει ότι «ο Ζέλικο είναι ο καλύτερος κόουτς» και δεν μπαίνει καν σε μια ανώφελη σύγκριση. Ο Ομπράντοβιτς χαμογελάει κολακευμένος χωρίς ίχνος υπεροψίας. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού νιώθει μεγάλη τιμή για την αγάπη και τον σεβασμό που απολαμβάνει στη χώρα μας και αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει στο μέλλον την τεχνική ηγεσία στην Εθνική Ελλάδος όταν και αν δεχτεί πρόταση από την ομοσπονδία.

Oι ερωτήσεις

1. Η φιλία σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στον έντονο ανταγωνισμό των δύο ομάδων;

2. Πώς θα αντιμετωπίσετε τυχόν επεισόδια;

3. Φέτος ο Ολυμπιακός θα έχει στο δυναμικό του ένα από τα βασικά «όπλα» του Παναθηναϊκού πέρσι, τον Βασίλη Σπανούλη. Εναν παίκτη τον οποίο ο Ομπράντοβιτς γνωρίζει πολύ καλά. Τι ρόλο θα παίξει στις αναμετρήσεις σας;

4. Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε κάνει κάποτε λόγο για «σερβικό λόμπι». Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

5. Η Σερβία σας έχει τιμήσει δίνοντάς σας διπλωματικά διαβατήρια. Πώς το διαχειρίζεστε;

6. Υστερα από τόσα χρόνια που έχετε ζήσει στην Ελλάδα πώς βλέπετε την οικονομική κρίση στη χώρα μας;

7. Πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή και την καριέρα σας ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία;

To ντέρμπι «αιωνίων», ο Σπανούλης, η κρίση και το… σερβικό λόμπι

1. ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Η καλή μας σχέση με τον Ζέλικο μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ. Ξέρω ότι ακούγεται σαν όνειρο. Οι αγώνες πρέπει να είναι σαν μία παράσταση. Μεταξύ μας θα είναι σαν μία παρτίδα σκάκι».

ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Δεν είναι παιχνίδι Ιβκοβιτς εναντίον Ομπράντοβιτς. Αναμετρώνται οι ομάδες μας. Εμείς είμαστε φίλοι για πάντα».

2. ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Ο Ζέλικο είχε πει ότι στο πρώτο μπουκάλι που θα πέσει μέσα στο γήπεδο θα πάρει την ομάδα και θα φύγει. Εγώ διαφωνώ. Είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τους παίκτες μας. Η ευθύνη είναι αλλού».

ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Αυτές οι συζητήσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Δεν θέλω να ξαναμιλήσουμε για επεισόδια ποτέ ξανά. Μόνο για μπάσκετ. Στο ΟΑΚΑ θα ζητήσω κόσμια συμπεριφορά».

3. ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι αναμφίβολα ένας πολύ καλός παίκτης».

ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Είναι αλήθεια ότι γνωρίζω τα πάντα για τον Βασίλη. Πιστεύεις όμως ότι ο Ντούντα δεν ξέρει τα πάντα για τους παίκτες μου; Αυτή είναι δουλειά μας. Πρέπει να βρούμε απλώς τον τρόπο να κερδίσουμε».

4. ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Ενα βράδυ είχαμε μαζευτεί μία παρέα Σέρβων: Μπάγεβιτς, Μάλκοβιτς, Σάβιτς και Σάκοτα. Την επόμενη μέρα διάβαζα πρωτοσέλιδα για σερβικό λόμπι. Κι εγώ ήμουν ο αρχηγός! Η διαφορά είναι ότι οι Σέρβοι είμαστε ενωμένοι. Είναι φιλοσοφία ζωής αυτό».

ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Εχω βοηθήσει πολύ κόσμο όταν μου το ζήτησε. Αυτή είναι η νοοτροπία μου στη ζωή. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Η επιτυχία φέρνει ζήλεια. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί, ειλικρινείς και τίμιοι στη ζωή».

5. ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Η Σερβία μας έδωσε διπλωματικά διαβατήρια θεωρώντας μας πρεσβευτές του αθλητισμού της χώρας μας. Δεν χρειάστηκε ποτέ να το χρησιμοποιήσω. Δεν είμαστε άνθρωποι για ειδικές αποστολές».

ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Είναι αναγνώριση της προσφοράς μας. Τότε με το εμπάργκο περάσαμε δύσκολες στιγμές και γι’ αυτό μας έδωσαν τα διαβατήρια. Ούτε εγώ το έχω χρησιμοποιήσει».

6. IBKOBITΣ: «Εγώ δεν θα είχα φύγει ποτέ από τη χώρα μου αν δεν υπήρχε οικονομική ανάγκη. Εβλεπα ότι το κράτος θα χωριζόταν και θα γινόταν πόλεμος. Δούλεψα, κέρδισα κάποια χρήματα, όμως η ζωή μου δεν έχει αλλάξει. Στην Ελλάδα ήρθα το 1980 επειδή ο μεγαλύτερος γιος μου είχε βρογχικό άσθμα και έπρεπε να πάμε σε καλύτερο κλίμα. Δέχτηκα τότε την πρόταση του Αρη. Στην Ελλάδα μου αρέσει ο κόσμος, η λαϊκή σας μουσική, η ευαισθησία που έχετε. Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις τον Ελληνα. Η Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση.».

ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ:«Ο κόσμος πρέπει να ζήσει διαφορετικά τώρα. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε πίστη ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Την Ελλάδα την αγαπάω πολύ».

7. ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Οταν έπεσε ο πρώτος πύραυλος ήμουν στο σπίτι. Ηταν ξημερώματα και έβλεπα CNN. Ηταν χειρότερα από μαχαιριά στην καρδιά. Από την άλλη έβλεπες αυτή τη φοβερή συμπαράσταση του απλού κόσμου. Στους δρόμους κατάλαβα την ψυχή του Ελληνα, κατάλαβα τη δημοκρατία».

ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: «Ημουν στο Τρεβίζο και διέκρινα στον ουρανό τα αεροσκάφη που αναχωρούσαν για να βομβαρδίσουν τη χώρα μου. Ηταν ντροπή αυτός ο πόλεμος. Μιλάμε για δικαιοσύνη, αλλά κάποιες χώρες το παίζουν χωροφύλακες του κόσμου».

«Μεγάλη τιμή για μένα η Εθνική Ελλάδος»

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς μεγάλωσε στο Τσβέρνι Κριστ, μια απομακρυσμένη περιοχή του Βελιγραδίου που έχει αναδείξει πολλούς αθλητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες. «Μεγαλώσαμε δύσκολα αλλά οι γονείς μου φρόντισαν να μην πεινάσουμε. Ημουν ο μικρότερος από 4 αδέρφια. Ο αδερφός μου Σλομπόνταν ήταν φοβερό ταλέντο στο μπάσκετ, έπαιζε βιολί και τραγουδούσε καλύτερα και από τον Ρέι Τσαρλς. Ο πατέρας μου ήταν νομικός και ήταν εναντίον του αθλητισμού αλλά και των περιστεριών που αγαπούσα πάρα πολύ. Είναι κάτι παραπάνω και από πάθος για εμένα τα περιστέρια. Η εκτροφή τους είναι μία οικογενειακή παράδοση 100 ετών που έχουμε αποτυπώσει και σε βιβλίο».

Αντίθετα ο Ομπράντοβιτς, μοναχογιός μιας μεσοαστικής οικογένειας δεν αντιμετωπίζει στο σπίτι μεγάλες αντιρρήσεις για τις επιλογές του. «Ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή μου είναι ο πατέρας μου. Μου δίδαξε τα πάντα και με έμαθε να σέβομαι τους άλλους. Το είδωλό μου ήταν αναμφίβολα ο σταρ της εποχής μου Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς.
Ηταν ο λόγος που λάτρεψα το μπάσκετ και ο άνθρωπος που μου πρότεινε να γίνω προπονητής μέσα σε μια νύχτα το 1991.
«Δύο μήνες έκανα να κοιμηθώ. Είχα ένα τετράδιο όπου σημείωνα συστήματα. Επρεπε να έχω μία απάντηση για τα πάντα. Αν δεν έχεις, τελείωσες ως προπονητής».

Στα 67 του χρόνια ο επονομαζόμενος «σοφός» του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει υπό τη βλέψη του δύο ομάδες, τον Ολυμπιακό και την Εθνική Σερβίας. «Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να αντέξω μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Είναι πολλά που πρέπει να σκεφτώ». Την ίδια ώρα ο Ζοτς που έχει συμπληρώσει ήδη μισό αιώνα ζωής απολαμβάνει την παρουσία του στον Παναθηναϊκό. Την ίδια ώρα δεν αποκλείει να αναλάβει κάποια στιγμή την εθνική Ελλάδος: «Αυτό εξαρτάται από την ομοσπονδία όχι από εμένα. Πρέπει να ρωτήσετε εκείνους αν θέλουν. Αυτή τη στιγμή όμως είμαι προπονητής του Παναθηναϊκού και είμαι πολύ ευτυχισμένος. Ευχαριστώ όλους όσοι πιστεύουν ότι έχω την ποιότητα να γίνω προπονητής στην Εθνική Ελλάδος. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...