Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ένα εκατομμύριο ληγμένα εμβόλια στα σκουπίδια

Ένα χρόνο μετά την έξαρση της γρίπης Α ή γρίπης των χοίρων ή του ιού Η1Ν1, που όπως κι αν ονομάστηκε προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, τα “απομεινάρια” του πανικού ή αλλιώς... περίπου 1.000.000 δόσεις εμβολίων, κατευθύνονται προς... τα σκουπίδια, αφού έχουν λήξει.




Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” (26/11), τον ίδιο δρόμο αναμένεται να πάρουν επιπλέον 15,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 2,2 εκατ. δόσεις πανδημικού εμβολίου, που φυλάσσονται, μαζί με τα ληγμένα, στα ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας. 

Τα περισσότερα από αυτά λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2011, ωστόσο, δεν έχουν πλέον καμία αξία, αφού τα στελέχη του ιού της νέας γρίπης (Η1Ν1) περιλαμβάνονται στο εποχικό εμβόλιο που έχει ήδη κυκλοφορήσει.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και υπεύθυνη του κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, Ελεονόρα Χατζηπασχάλη, τα εμβόλια που έληξαν έχουν συλλεγεί από τα εμβολιαστικά κέντρα και φυλάσσονται στο Εργαστήριο προκειμένου να καταστραφούν.

“Τα υπόλοιπα που δεν έχουν λήξει μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Κάποιος ο οποίος θα ταξιδέψει στο εξωτερικό μπορεί να θέλει να κάνει μόνο το πανδημικό εμβόλιο και όχι αυτό της εποχικής γρίπης”, δηλώνει.

Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες. Στις δύο απ΄ αυτές είχαν παραγγελθεί μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων απ΄ αυτές που τελικά παρέλαβε η Ελλάδα και στην τρίτη είχε δοθεί προκαταβολή περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να παραδώσει ένα πανδημικό εμβόλιο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, εκπρόσωποι της τρίτης εταιρείας έχουν προτείνει να επιστρέψουν το μισό χρηματικό ποσό σε μετρητά και το υπόλοιπο να ισοφαριστεί με μελλοντικές αγορές άλλων προϊόντων, πρόταση που δεν αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου και προσέφυγαν στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο. 

Οι άλλες δύο εταιρείες μέχρι πριν από λίγο καιρό διεκδικούσαν τα χρήματα των εμβολίων που είχαν παραγγελθεί αλλά δεν παραδόθηκαν, έπειτα από την καταγγελία των σχετικών συμβάσεων από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών θεωρούσαν μέχρι προσφάτως ότι εξακολουθεί να υπάρχει συμβατική υποχρέωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με την υπόθεση να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...