Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τα κατάγματα συνδέονται με το θυρεοειδή

Οι ηλικιωμένοι άνδρες με ήπια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα -οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν γνώση της κατάστασής τους- είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν κατάγματα του ισχίου.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη που έγινε υπό την Δρ Jennifer Lee στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis.

Οι ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι... οι άνδρες 65 ετών και άνω, με ήπια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, γνωστή και ως υποκλινικός υποθυρεοειδισμός, έχουν τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ένα κάταγμα στο ισχίο τους, κατάσταση οι οποία σε αρκετές περιπτώσεις, είναι επικίνδυνη για τη ζωή τους.

Το συμπέρασμα αυτό εγείρει στην επιστημονική κοινότητα, δικαιολογημένες ανησυχίες. Είναι, όμως, πολύ πρόωρο να συστήσει κανείς στα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, να μπουν σε διαδικασία διερεύνησης των θυρεοειδικών λειτουργιών τους.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους, αλλά δεν το γνωρίζουν. Οι περισσότεροι το μαθαίνουν μετά από τυχαία εξέταση και άλλοι αφού πρώτα γίνουν πολύ αισθητά τα συμπτώματα της νόσου. Τα άτομα όμως εκείνα που φέρουν την υποκλινική μορφή της ασθένειας, στερούνται σοβαρών συμπτωμάτων, γεγονός που κάνει πολύ πιθανή την μη εύρεσή της ακόμα και ποτέ!

Έχει υπολογιστεί ότι 9 εκατομμύρια άνθρωποι, μόνο στις ΗΠΑ, έχουν κάποια μορφή υποκλινικής θυρεοειδικής δυσλειτουργίας, ενώ ο κίνδυνός της αυξάνεται με την ηλικία. Όμως, με την πάροδο των χρόνων, αυξάνονται οι πτώσεις, άρα και τα κατάγματα στα ισχία. Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία μελέτη, το 24% των ατόμων που έλαβαν μέρος σε αυτή και είχαν κάποια πάθηση στον θυρεοειδή, υπέστησαν κατάγματα του ισχίου, ενώ όσοι δεν είχαν προβλήματα με τον αδένα τους, το ποσοστό των καταγματιών δεν ξεπέρασε το 5%!

Τα νοσήματα του θυρεοειδούς, είναι γνωστό ότι, βοηθούν στην απώλεια οστικής μάζας, οδηγώντας τους ανθρώπους πιο σύντομα στην οστεοπόρωση. Έτσι, τα κόκαλα γίνονται πιο εύθρυπτα, με αποτέλεσμα να σπάνε εύκολα. Εξ’ ου και τα κατάγματα των ισχίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...