Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε δύο εβδομάδες περίπου, προβλέπει νέες αυξήσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα, νέες αυξήσεις στα τσιγάρα αλλά και μείωση των τελών ταξινόμησης οχημάτων, καθώς και μείωση των τιμών των φαρμάκων. Κατά βάση, προϊόντα και υπηρεσίες που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή (11%) από τη νέα χρονιά θα υπάγονται...
σε ΦΠΑ 13%.
Μιλάμε για βασικά είδη διατροφής (κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα & γαλακτοκομικά), λογαριασμοί ρεύματος, εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα ταξί. Ακόμη, ο συντελεστής ΦΠΑ 5,5% που επιβαρύνει τις τιμές βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και τα εισιτήρια του θεάτρου αυξάνεται στο 6,5% από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Τα φάρμακα ωστόσο και τα τιμολόγια των ξενοδοχείων και των λοιπών τουριστικών καταλυμάτων μετατάσσονται στον  χαμηλότερο συντελεστή, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 6,5%.
Οι τιμές στα τσιγάρα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,10-0,20 ευρώ το πακέτο. Ανάμεσα στις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου πάντως, είναι αυτή για τα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού για τα οποία σχεδιάζεται μείωση των τελών ταξινόμησης έως και 50% (για Ι.Χ. έως 2000 κυβικών).
Προβλέπεται ακόμη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των ανωνύμων εταιρειών από το 24% στο 20%. Η μείωση αυτή προβλεπόταν να γίνει σταδιακά μέχρι το 2014. Τελικά, θα γίνει εφάπαξ σε εφαρμογή σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το βήμα της 75ης ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τέλος, προβλέπεται απαλλαγή «πόθεν έσχες» για κατοικία έως 120τμ. Η απαλλαγή δεν θα αφορά μόνο την περίπτωση αγοράς με μετρητά, αλλά και στην απόκτηση ακινήτου με στεγαστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...