Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ρεχάγκελ: «Ένιωσα βασιλιάς…»

Μία θέση στην καρδιά του Ότο Ρεχάγκελ θα έχει πάντα η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός σε συνέντευξή του στη «SportDay». «Ο κόσμος με έκανε να αισθάνομαι σαν βασιλιάς. Η παρουσία μου εδώ με στιγμάτισε», τόνισε. «Να μη μιλάνε και να κοιτάξουν τον εαυτό τους ο Αμανατίδης με τον Χαλκιά», απάντησε στις κατηγορίες από τους δύο παίκτες. «Θέλω να ξαναδουλέψω, αλλά όχι στην Ελλάδα», κατέληξε.





«Η Ελλάδα με στιγμάτισε. Είμαι ο Όθωνας ο 2ος…»

- Τελικά γιατί φύγατε από την Εθνική;
«Είχα μείνει και στη Βέρντερ πολλά χρόνια, αλλά όταν είσαι κάπου τόσο πολύ καιρό υπάρχει η φυσιολογική φθορά. Έφτασε το σημείο που έκρινα ότι έπρεπε να αποχαιρετήσω. Σαν φίλος ήρθα, σαν φίλος έφυγα. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό απ' όλα».

- Η Ελλάδα, ύστερα από τόσα χρόνια, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας;
«Όταν είσαι 9 χρόνια σε μια χώρα με τόσο μεγάλες επιτυχίες, είναι ένας σταθμός της ζωής σου που δεν τον ξεχνάς ποτέ. Όλη η ζωή δεν διαρκεί πολλά χρόνια κι όταν είσαι σε μια χώρα σχεδόν δέκα χρόνια, δεν ξεχνιέται. Είχα πολλές επιτυχίες στην καριέρα μου, αλλά αυτή εδώ ήταν κάτι ιδιαίτερο. Με στιγμάτισε. Είναι πολλοί άνθρωποι που δεν τους δίνεται καν η ευκαιρία να δουν και να ζήσουν αυτά που έχω περάσει εγώ».

- Αισθάνεστε κατά κάποιον τρόπο μισός Έλληνας;
«Είμαι Γερμανός, αυτό δεν αλλάζει, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος τόπος στη γη, λόγω και της μεγάλης ιστορίας της. Ο βασιλιάς Όθωνας ήταν 30 χρόνια στην Ελλάδα, εγώ είμαι ο Όθωνας ο 2ος, αλλά δεν κατάφερα να μείνω τόσα πολλά (σ.σ.: γελάει). Έμεινα εννέα χρόνια».

- Τι θέλετε να πείτε στον κόσμο της Ελλάδας;
«Να ξέρει o κόσμος ότι πάντα με έκανε να αισθάνομαι βασιλιάς εδώ στην Ελλάδα. Έτσι μου συμπεριφέρθηκαν τόσα χρόνια. Σαν βασιλιά. Το εισέπραττα από την πρώτη στιγμή και τους ευχαριστώ για όλα. Να ξέρουν ότι δώσαμε τα πάντα για την Εθνική επί εννέα χρόνια».

«Δεν πρέπει να μιλάνε…»

- Πιστεύετε ότι η Εθνική θα προκριθεί στα τελικά του Euro 2012;«Το εύχομαι. Ελπίζω να πάνε όλα καλά».

- Δυστυχώς είχαμε τρεις αποχωρήσεις από την Εθνική. Γκέκας, Κυργιάκος και Αμανατίδης. Το σχόλιό σας;
«Ζούμε σε μια δημοκρατία που ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέγει αν θέλει ή όχι να παίξει. Ελεύθεροι άνθρωποι είναι, δεν μπορώ να το σχολιάσω εγώ».

- Ο Αμανατίδης άφησε αιχμές εναντίον σας, λέγοντας ότι κάποιοι παίκτες είχαν εξασφαλισμένη θέση στην ενδεκάδα χωρίς να παίζουν στις ομάδες τους.
«Δεν το κατάλαβα αυτό, δικαίωμά μας ήταν να βάζουμε όποιον παίκτη θέλαμε. Πάντα έπαιζαν αυτοί που το άξιζαν βάσει απόδοσης. Ο Αμανατίδης να κοιτάξει πρώτα να παίξει στην ομάδα του και μετά να κριτικάρει. Να ασχοληθεί με τον εαυτό του επειδή έχει πολλή δουλειά να κάνει. Έχει ένα χρόνο να παίξει μπάλα. Όταν ένας παίκτης δεν παίζει στην ομάδα του, πρέπει πρώτα να κοιτάει ο ίδιος να βελτιωθεί και όχι να ασχολείται με άλλα πράγματα. Του συμπεριφερθήκαμε πολύ καλά, ίσως καλύτερα κι απ' ό,τι έπρεπε, του Αμανατίδη».

- Ανάλογες δηλώσεις έκανε πριν από μερικούς μήνες και ο Χαλκιάς...
«Ο Χαλκιάς δεν πρέπει να μιλάει καθόλου, γιατί ούτε στην Αγγλία (σ.σ.: Πόρτσμουθ) ούτε στην Ισπανία (σ.σ.: Μούρθια) έπαιζε και παρ' όλα αυτά τον καλούσαμε στην Εθνική. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει. Κι αυτός, απ' όσο γνωρίζω, δεν παίζει τώρα στον ΠΑΟΚ. Όλοι αν κοιτάξουν τον εαυτό τους, θα έχουν αρκετή δουλειά να κάνουν».

Η απάντηση στην κριτική…

- Πολλές φορές σας κατηγόρησαν για ορισμένες επιλογές σας μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τι απαντάτε;
«Έκανα πάντα ιδιαίτερα πράγματα. Θα δώσω ένα παράδειγμα από τη Βέρντερ. Είχε να παίξει καιρό ο Άλοφς, ήταν πια 34 ετών και τον έβαλα στον τελικό. Οι δημοσιογράφοι τότε έλεγαν "τι κάνει ο άνθρωπος;". Τελικά τον έβαλα, πέτυχε γκολ και πήραμε το κύπελλο! Έκανα πάντα διαφορετικά πράγματα από αυτά που έλεγε η κοινή γνώμη. Μία άλλη φορά έναν επιθετικό τον έβαλα να παίξει λίμπερο και κοντράραμε στα ίσα τη Μίλαν του Φαν Μπάστεν, του Γκούλιτ, του Ράικαρντ κ.ά. μέσα στο "Σαν Σίρο". Για ένα γκολ αποκλειστήκαμε τότε. Επειδή αυτοί είχαν βάλει εκτός έδρας γκολ. Πάντα έκανα αυτό που πίστευα».

- Θέλετε να πείτε κάτι άλλο πάνω σε αυτό;
«Αν πω σ' ένα αριστερό μπακ παίξε αριστερό εξτρέμ, τι θα πει; Ότι "δεν ξέρω τι να κάνω;". Λίγο πιο μπροστά παίζεις. Σε όποια θέση κι αν σε βάλω πρέπει να ξέρεις τι να κάνεις. Αν σε βάλω τερματοφύλακα, ξέρεις ότι πρέπει να αποκρούσεις την μπάλα. Αν βουλιάζει ένα καράβι και φωνάξει ο καπετάνιος τον μάγειρα να βοηθήσει, τι θα πει ο μάγειρας; Ότι "εγώ ξέρω μόνο να μαγειρεύω;"».

«Στην Ελλάδα, μόνο για διακοπές»

- Σας λείπει η προπονητική;
«Ναι, με την είσοδο του νέου έτους, όταν περάσουν οι γιορτές, θέλω να δουλέψω ξανά. Εγώ είμαι προπονητής με πάθος. Χωρίς ποδόσφαιρο δεν μπορώ να ζήσω».

- Είχατε κάποιες προτάσεις αυτόν τον καιρό, έστω και φιλολογικές;
«Ναι, συνεχώς δέχομαι ερωτήσεις, αλλά ήθελα λίγο να μείνω σε απόσταση. Από δω και πέρα αν προκύψει κάτι ενδιαφέρον θέλω να δουλέψω».

- Σε σύλλογο ή σε εθνική ομάδα;
«Το ίδιο μου κάνει. Αρκεί να είναι κάτι το ενδιαφέρον. Δεν με νοιάζει αν είναι εθνική ή σύλλογος».

- Είχε γραφτεί κάπου πριν από λίγο καιρό ότι ενδιαφερόταν για σας ο Παναθηναϊκός. Ισχύει;
«Όχι, ποτέ δεν μίλησα με τον Παναθηναϊκό. Γενικά με καμία ελληνική ομάδα».

- Θα επιστρέφατε ποτέ στην Ελλάδα ως προπονητής, π.χ. σε κάποιο σύλλογο;
«Όχι, εδώ θα ερχόμουν μόνο για διακοπές».

- Θα έρθετε σε κάποιο ματς της Εθνικής;
«Ναι, εννοείται, είναι πολύ πιθανό να δω από κοντά κάποιο παιχνίδι».

* Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Ότο Ρεχάγκελ στη «SportDay» του Σαββάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...