Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Επιδείνωση του άσθματος προκαλεί το Facebook, σύμφωνα με ιταλική μελέτη

Ιταλοί γιατροί, για πρώτη φορά στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία, ανέφεραν ένα ασυνήθιστο περιστατικό, που δείχνει ότι η χρήση του κοινωνικού δικτύου Facebook μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις άσθματος σε νέους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζενάρο Ντ' Αμάτο του Νοσοκομείου της Νάπολης, που δημοσίευσαν μελέτη στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι ο 18χρονος νέος, που είχε ιστορικό άσθματος, ξαφνικά εκδήλωνε κρίσεις άσθματος, ακόμα και στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ενώ στο παρελθόν δεν εμφάνιζε τέτοια συμπτώματα αυτή την περίοδο.
Όπως αποκαλύφθηκε, ο νέος ήταν πολύ στενοχωρημένος, επειδή είχε διακόψει τη σχέση του με τη φίλη του, η οποία τον είχε διαγράψει από τη λίστα των φίλων της στο Facebook, ενώ παράλληλα είχε συμπεριλάβει σε αυτήν πολλούς άλλους νέους φίλους.
Χρησιμοποιώντας όμως ψευδώνυμο, ο απελπισμένος 18χρονος πέτυχε να γίνει φίλος της για μια ακόμη φορά και τελικά να αποκτήσει πρόσβαση στο προφίλ της στο κοινωνικό δίκτυο.
Οι γιατροί ζήτησαν από το νέο -και τον έπεισαν- να φοράει ειδική μάσκα που μετράει τη ροή του αέρα και του οξυγόνου, κάθε φορά που συνδεόταν στο Facebook.
Όπως διαπίστωσαν, κάθε φορά που ο 18χρονος συνδεόταν στο δίκτυο, ο όγκος του αέρα που εισέπνεε μειωνόταν δραματικά, μερικές φορές περισσότερο από 20%.
Μετά από τις συμβουλές ψυχιάτρου, ο νέος δέχτηκε να μην ξανασυνδέεται στο Facebook και αμέσως οι κρίσεις άσθματος σταμάτησαν. Οι γιατροί συμπέραναν ότι ήταν αποκλειστικά το άγχος σύνδεσης και κανένα άλλο ιατρικό πρόβλημα που πυροδοτούσε ξανά και ξανά το άσθμα.
Ο ασθενής κυριολεκτικά «πνιγόταν» στην προοπτική ότι θα δει και θα επικοινωνήσει με την (ουσιαστικά πρώην) φίλη του.
Οι Ιταλοί γιατροί αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να φανεί χρήσιμο στους γιατρούς που συναντούν μυστηριώδεις περιπτώσεις αναπνευστικών δυσκολιών κυρίως σε νέους, για τους οποίους η κοινωνική δικτύωση έχει γίνει κανόνας ζωής, αντικαθιστώντας τις δια ζώσης κοινωνικές σχέσεις.
«Το Facebook και τα κοινωνικά δίκτυα γενικότερα μπορεί να αποτελούν μια νέα πηγή ψυχολογικού στρες, αντιπροσωπεύοντας ένα παράγοντα που πυροδοτεί την επιδείνωση της κατάστασης καταθλιπτικών ασθματικών ατόμων», σύμφωνα με την μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...