Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Πυρετός διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το Μνημόνιο Νο3

Σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας για τη νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου, βάσει της οποίας θα εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, προς τη χώρας μας.

Η τρόικα αναμένεται να περιγράφει ως απλά «ικανοποιητική» την πρόοδο που σημειώθηκε, αντί του «εντυπωσιασμένοι» της πρώτης έκθεσης, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις υστερήσεις που θεωρεί ότι υπάρχουν.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το φορολογικό νομοσχέδιο, με μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, το νέο πλαίσιο της Διαιτησίας και οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις.

Για το τελευταίο των εργασιακών σχέσεων, ειδικότερα, η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία της με την τρόικα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι λάθος φάρμακο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Τα «καυτά» μέτωπα

Επιτακτικές θεωρούνται από τους εκπροσώπους του κλιμακίου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, στην Υγεία και στις εργασιακές σχέσεις.

Αυτή τη φορά οι ελεγκτές ζητούν συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες, ενώ θα καταστήσουν σαφές ότι εάν χρειαστεί θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011.

Η τρόικα πλέον δεν αρκείται στον λόγο των υπουργών και ζητεί και εγγυήσεις ότι οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν και μάλιστα εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Οι ίδιοι, μάλιστα, φέρεται να πρότειναν να υπογραφούν τα δύσκολα τμήματα του μνημονίου από τους αρμόδιους υπουργούς.

Το θέμα, προς το παρόν, παρέμεινε σε εκκρεμότητα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ωστόσο πιστεύουν ότι θα τεθεί ξανά τον Ιανουάριο οπότε η τρόικα θα επιστρέψει για νέο έλεγχο.

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα αναμένεται να περιέχει επίσης το νέο μνημόνιο και για άλλα διαρθρωτικά θέματα, χωρίς άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα, όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας και η δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων σε μια μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...