Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Επιδημιολογική μελέτη για τον ιο του Δυτικού Νείλου

Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη διεξάγεται στην Ημαθία και Πέλλα για την εξακρίβωση της έκτασης που είχε η διασπορά του ιού του Δυτικού Νείλου και την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη μόλυνση.

Τα ευρήματα της μελέτης... αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην πιο στοχευμένη και αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της νόσου.

Η μελέτη διεξάγεται με τη συνεργασία πέντε φορέων: Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ‘Οικοανάπτυξη’, European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Όπως είναι γνωστό, φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίστηκαν –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– ασθενείς με νόσο από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Καταγράφηκαν 261 ασθενείς, από τους οποίους 191 εκδήλωσαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα και 34 κατέληξαν. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ελήφθησαν εντατικά μέτρα πρόληψης, όπως ενημέρωση του πληθυσμού και καταπολέμηση των κουνουπιών.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καθηγητή Γ .Σαρόγλου, του Πρύτανη ΑΠΘ καθηγητή Ι. Μυλόπουλου και των Διοικητών 3ης και 4ης ΥΠΕ κ. Χ. Ζηλίδη και Α. Μπουσουλέγκα, και στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας ΥΥΚΑ κ. Α. Δημόμουλος και η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Μ. Λιονή, η προσπάθεια πρέπει να εξακολουθήσει με τρόπο συστηματικό καθώς με βάση την εμπειρία άλλων χωρών είναι πιθανό να συνεχιστεί η εμφάνιση περιστατικών και κατά τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους κ. Τ. Παναγιωτόπουλο, καθηγητή Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και σύμβουλο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Α. Μπένο, καθηγητή ΑΠΘ και Α.Παπά, αν. καθηγήτρια ΑΠΘ, οι οποίοι ανέπτυξαν τους στόχους της μελέτης, η νόσος είναι συνήθως ήπια, αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι σοβαρή, κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Σήμερα, δεν γνωρίζουμε πόσοι προσβλήθηκαν από τον ιό, καθώς πολλά άτομα που μολύνθηκαν δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα.

Στη μελέτη, θα ληφθεί αίμα από τους συμμετέχοντες για να ελεγχθεί εάν έχουν αντισώματα κατά του ιού, πράγμα που θα δείξει πόσοι μολύνθηκαν. Επίσης, με προσωπική συνέντευξη θα αναζητηθούν πληροφορίες για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τις συνθήκες διαβίωσης, τις συνήθειες και τις καθημερινές πρακτικές που ενδέχεται να σχετίζονται με τη μόλυνση. Όλα αυτά θα προσανατολίσουν πολύ καλύτερα τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν.

Η μελέτη θα γίνει στο επίκεντρο της περιοχής, όπου εμφανίστηκαν τα περισσότερα περιστατικά. Ειδικότερα, θα γίνει στη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, και σε 25 ακόμη κωμοπόλεις και χωριά της Ημαθίας και της Πέλλας, που όλα επιλέχθηκαν με τρόπο τυχαίο. Τα άτομα που τους ζητείται να λάβουν μέρος στη μελέτη επιλέχθηκαν επίσης με τρόπο τυχαίο.

«Ζητάμε από τους κατοίκους των περιοχών αυτών να δεχθούν τους ερευνητές στο σπίτι τους, να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια και να δώσουν λίγο αίμα για να ελεγχθεί εάν έχουν αντισώματα για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά να κατανοηθούν καλύτερα τα χαρακτηριστικά της νόσου στη Βόρεια Ελλάδα, και να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η πρόληψη της νόσου από τον ιό του Δυτικού Νείλου», τόνισαν οι υπεύθυνοι της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...