Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Σαρωτικές αλλαγές σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Ευρύτατες αλλαγές στο Δημόσιο τομέα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, χαρακτήρισε το 2011 χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Το χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η κατάργηση της Αγροφυλακής (σώμα που ιδρύθηκε επί ΝΔ) και η μετάταξη των υπαλλήλων της σε δασικές υπηρεσίες, η συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου που θα εξετάσει πόσους υπαλλήλους έχει ανάγκη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η κάλυψη αναγκών άλλων υπουργείων από τους υπόλοιπους.

Επίσης, η μετάβαση των 5.416 εποχικών πυροσβεστών σε καθεστώς πενταετούς θητείας με την επωνυμία Επικουρικοί Πυροσβέστες, αντί του ισχύοντος μέχρι τώρα καθεστώτος των 8μηνων συμβάσεων.

Επιπλέον συζητήθηκε η μελέτη ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα εξετασθεί η παραχώρηση χρήσης ορισμένων από αυτά σε ιδιώτες.

Εξετάστηκε η άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης τους και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι αν η Ευρώπη κινηθεί δυναμικά και χωρίς μοιρολατρία απέναντι στις αγορές, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Αναφερόμενος στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, η συζήτηση για τον οποίο θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο, τόνισε ότι ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός», ώστε «να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ιρλανδία και έφερε το παράδειγμα του Ιρλανδού ομολόγου του, ο οποίος, αν και συντηρητικός, όπως είπε, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι και πέταξε μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, τόνισε, ώστε η επόμενη κυβέρνηση «να μη φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος».

Η συνεδρίαση του υπουργικού ξεκίνησε με την εισήγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε τις εκκρεμότητες του μνημονίου και μοίρασε φακέλους με τις υποχρεώσεις κάθε υπουργείου.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κάθε υπουργός έχει ορίσει έναν διοικητικό υπάλληλο, γενικό διευθυντή οικονομικών, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για την προώθηση και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών, τον πρωθυπουργό και τον Θόδωρο Πάγκαλο.

Για να δείτε τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων κάντε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...