Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Για ρεκόρ περικοπών στις δαπάνες για την Παιδεία κάνει λόγο η ΟΛΜΕ

Για «μείωση ρεκόρ» στις δαπάνες για την Παιδεία κάνει λόγο η ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι στον προϋπολογισμός του 2011 η μείωση είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 35ετίας, και το ποσοστό των δαπανών αυτών βρίσκεται για πρώτη φορά κάτω από το 3%.

Με ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ Θ.Κοτσυφάκης και Ελ.Ζωγραφάκη σημειώνουν ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει τις δαπάνες του υπουργείου στο 2,96% του ΑΕΠ και σε αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες της κατάρτισης (διά βίου μάθηση), της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

«Ουσιαστικά», τονίζεται στην ανακοίνωση, «αν αφαιρέσουμε αυτές τις δαπάνες, που δεν αφορούν το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα στις τρεις βαθμίδες του, το ποσοστό για την Παιδεία, που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, είναι 2,75%.

»Παρατηρούμε ότι, για πρώτη φορά, έχουμε μείωση των δαπανών και σε απόλυτες τιμές, εκτός από τη μείωση του ποσοστού.

»Συγκεκριμένα, ενώ για το έτος 2010 είχαν προϋπολογισθεί 7,8 δισ ευρώ, μειώθηκαν με το Μνημόνιο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας στα 6,9 δισ. ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα θα δοθούν μόνο 6,478 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του προϋπολογισμού.

»Για το 2011 προβλέπονται μόλις 6,283 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 1,5 δι.σ ευρώ ευρώ, δηλαδή 20% μείωση σε απόλυτες τιμές» συμπληρώνουν.

* Δίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι έως 14:00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14:00 έως τις 16:00 για την απογευματινή βάρδια κήρυξε για τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ. Η κινητοποίηση αφορά τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν διατεθεί στην Πρωτοβάθμια, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο υπουργείο Παιδείας στις 12:00 το μεσημέρι με αίτημα τη μετατροπή όλων των προσλήψεων αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ σε κανονικές προσλήψεις.

«Πρόταση Διαμαντοπούλου στην ΕΕ»

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «υπάρχει ανάγκη γενναίων πολιτικών αποφάσεων και εξαίρεση των επενδύσεων για την Παιδεία από τα Προγράμματα Σταθερότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βελγική προεδρία του Συμβουλίου συμφώνησε με την ανάγκη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και κάλεσε την Επιτροπή να συνεργαστεί με την Ουγγαρία που θα αναλάβει την προεδρία τον Ιανουάριο, για την άμεση προώθησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...