Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

€180/μήνα η μέση επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό το 2011 λόγω των νέων μέτρων

Νέος κύκλος ανατιμήσεων στην αγορά έρχεται λόγω της νέας αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε χιλιάδες προϊόντα σούπερ μάρκετ. Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του 2010 που αυξάνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ και οι τιμές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού και της αγοράς, η νέα αύξηση θα κοστίσει στις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών 800 εκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα είναι βέβαιο ότι θα λείψουν από τα ταμεία των επιχειρήσεων που εδώ και μήνες βρίσκονται σε βαθιά ύφεση. Η εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών για μετάταξη αρκετών ειδών, όπως τα τρόφιμα, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, από τον ΦΠΑ 11% που ισχύει σήμερα σε αυτόν του 13% από την 1 Ιανουαρίου του 2011 έχει προκαλέσει πανικό σε επιχειρηματίες και καταναλωτές, με τους πρώτους να μιλούν και για περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα. Η μετάταξη του ΦΠΑ καλύπτει μια ευρεία γκάμα ειδών πέραν αυτών που ο καταναλωτής βρίσκει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τονίζουν οι επιχειρηματίες. Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή θα επηρεάσει τις τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις και δεν αποκλείεται να φέρει και επιπλέον αυξήσεις πέραν των 800 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει το κράτος ότι θα εισπράξει στα ταμεία του. Οπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση ή μέρος αυτής, όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο και Ιούλιο.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο σε ένα καλάθι 30 ειδών σούπερ μάρκετ λόγω της αύξησης του ΦΠΑ τα νοικοκυριά- από τον περασμένο Μάρτιο έως την 1 Ιανουαρίου του 2011 όποτε και θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος ΦΠΑ του 13%- θα επιβαρυνθούν με 15 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα οι καταναλωτές θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ακριβότερα και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία για μια μέση κατανάλωση 1.400

κιλοβατώρων το τετράμηνο, από 1 Ιανουαρίου 2011 θα πρέπει να πληρώνουν 6 ευρώ περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι (δηλαδή 18 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση).

«Βαρύτερο» το καλάθι

Ειδικότερα για την αγορά 30 βασικών καταναλωτικών αγαθών μία οικογένεια πλήρωνε στην αρχή της χρονιάς 331 ευρώ τον μήνα, ενώ μετά τις τρεις αυξήσεις του ΦΠΑ το μηνιαίο κόστος έχει διαμορφωθεί στα 346 ευρώ, δηλαδή ετήσια επιβάρυνση 180 ευρώ και μάλιστα την ίδια ώρα που τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές. Για παράδειγμα ενώ ένα νοικοκυριό πλήρωνε για γάλα τον περασμένο Μάρτιο 30 ευρώ τον μήνα, από 1/1/2011 θα πληρώνει 33,6 ευρώ. Οι επιχειρηματίες από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου τροφίμων δηλώνουν προβληματισμένοι για την εξέλιξη αυτή, καθώς ήδη υπάρχει πτώση τα κατανάλωσης τους τελευταίους μήνες ακόμα και στην αγορά τροφίμων, η οποία σε ορισμένες κατηγόριες προϊόντων φτάνει και το 10%. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν για αναγκαστικές νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες, όταν οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν και με το αυξημένο κόστος στις χονδρικές τιμές και τις πρώτες ύλες.

Δεν αντέχει η αγορά

Για μια ακόμα σταγόνα σε ένα ποτήρι που έχει ήδη ξεχειλίσει μιλούν οι έμποροι. Οπως λένε, το συγκεκριμένο μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ θα επιβαρύνει την κατανάλωση κατά 800 εκατ. ευρώ και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, καθώς θα αναγκαστούν να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα από τον επόμενο χρόνο για ανελαστικές δαπάνες, όπως τα τρόφιμα με αποτέλεσμα να κοπούν δαπάνες για άλλα είδη.

Δεν λείπουν και εκείνοι που λένε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ συμπληρώνοντας ότι τη στιγμή που γίνεται μια προσπάθεια για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αλλά και να αναθερμάνουμε την οικονομία, «τέτοια μέτρα είναι χτυπήματα κάτω από τη μέση». «Το ελληνικό λιανεμπόριο είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ», λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνοντας ότι έχουν προηγηθεί ήδη δύο συνεχόμενες αυξήσεις εντός του 2010, οι οποίες ήταν άδικες για τους έλληνες καταναλωτές που ήδη έχουν μειωμένη εισοδηματική δυνατότητα. Για περιθώρια που εξαντλούνται κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης τονίζοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ μπορεί εκ πρώτης όψεως να επιβαρύνει σε μικρό βαθμό, όμως αποτελεί «μια σταγόνα σε ένα ήδη ξεχειλισμένο ποτήρι». Για μέτρα που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση της οικονομίας κάνουν λόγο και οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας που, όπως σημειώνει ο πρόεδρός του Κ. Μίχαλος, είναι αμφίβολο εάν θα πετύχουν την προβλεπόμενη αύξηση εσόδων. Τέλος τραγικό λάθος χαρακτηρίζει την αύξηση του ΦΠΑ και η γενική συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων υποστηρίζοντας ότι πλήττει ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι αυτήν τη φορά αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση ή μέρος αυτής

Με τις υγείας μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...