Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τρώτε όσο θέλετε και χάστε κιλά!

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη... τακτικής που κάνουν οι άνθρωποι, οι οποίοι επιθυμούν να αδυνατίσουν, είναι η καταμέτρηση θερμίδων.

Σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έρευνα διαιτολογίας, ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κάποιος κιλά... διά παντός, είναι να τρώει όσο θέλει...αρκεί πάντα να επιλέγει τους σωστούς συνδυασμούς τροφών και η διατροφή του να περιλαμβάνει κρύα μακαρόνια, κρέας και καρύδια.

Υπέρβαρα παιδιά επίσης αδυνατίζουν αν οι γονείς τους μαγειρεύουν γεύματα με αρκετή πρωτεΐνη και χαμηλά σε υδατάνθρακες, όπως ισχυρίζονται ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύει η Daily Mail. Στην έρευνα που κόστισε 12 εκατ. λίρες, επισημαίνεται ότι η μέθοδος της καταμέτρησης θερμίδων, την οποία εδώ και δύο δεκαετίες επιλέγουν οι Βρετανοί – και άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο – είναι λανθασμένη. Ο καλύτερος τρόπος να μείνει κάποιος λεπτός είναι να τρώει απεριόριστα τις σωστές τροφές.

Οι μελετητές επέλεξαν κι ερεύνησαν πέντε δίαιτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιο αποδοτική είναι αυτή που περιέχει υψηλή πρωτεΐνη και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επιλέγοντας τροφές όπως το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, ψάρια, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί. Βασίζεται σε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά και το καφέ ρύζι. Αυτές οι τροφές διασπώνται αργά κατά τη χώνεψη, προσφέροντας την αίσθηση του πλήρους για περισσότερη ώρα και σταθεροποιώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Τα κρύα φαγητά ή από το ψυγείο επίσης απαιτούν περισσότερο χρόνο για τη χώνεψη οπότε έχουν μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη, ενώ τα κρύα μακαρόνια περιέχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, που καθυστερεί την πέψη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγη ισχυρίζονται ότι τα ευρήματά τους μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. «Για πολλά χρόνια δίναμε λανθασμένες συμβουλές στους Ευρωπαίους πώς να χάσουν βάρος και να αποφύγουν την παχυσαρκία. Η δίαιτα των θερμίδων δεν απέδωσε και κάποιοι απέκτησαν μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί απλώς δεν γινόταν διάκριση ανάμεσα στην ποιότητα των τροφών. Η νέα δίαιτα που προτείνουμε είναι πολύ πιο αποτελεσματική γιατί βοηθά τους ανθρώπους να διατηρούν ένα σωστό και υγιές βάρος. Οι τροφές που προτείνονται περιέχουν υψηλή πρωτεΐνη και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ο καθένας μπορεί να τρώει όση ποσότητα επιθυμεί χωρίς να ανησυχεί», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Η έρευνα των Δανών επικεντρώθηκε σε 772 ευρωπαϊκές οικογένειες, 938 ενήλικες και 827 παιδιά, όπως δημοσιεύει το «The New England Journal of Medicine». Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες ακολούθησαν δίαιτα 800 θερμίδων ημερησίως επί οκτώ εβδομάδες, έχασαν συνολικά 11 κιλά περίπου. Άρχισαν να ακολουθούν πέντε διαφορετικά είδη δίαιτας για να δουν οι ερευνητές ποια θα ήταν η πιο αποτελεσματική στην απώλεια κιλών. Οι επιλογές ήταν:

Χαμηλή πρωτεΐνη-υψηλός γλυκαιμικός δείκτης. Χαμηλή πρωτεΐνη-χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης. Υψηλή πρωτεΐνη-χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης. Υψηλή πρωτεΐνη-υψηλός γλυκαιμικός δείκτης. Και μία κατηγορία χωρίς ιδιαίτερες οδηγίες σχετικά με τροφές. Στη δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η πρωτεΐνη αναπλήρωνε το 13% της απώλειας ενέργειας, ενώ σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες το ποσοστό έφτανε στο 25%.

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι αυτές που ο δείκτης φτάνει στο > 70, σε μία κλίμακα από 0-100, αντιπροσωπεύοντας πόσο γρήγορα η γλυκόζη διαχέεται στο αίμα μετά τη λήψη τροφής.

Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι αυτές που έχουν δείκτη <55.

Οι εθελοντές της έρευνας λάμβαναν τροφές ανάλογα με το διαιτητικό τους πλάνο, και εφοδιάζονταν αυτές τις τροφές από το πανεπιστημιακό σουπερμάρκετ ώστε να τηρείται αυστηρά το πρόγραμμά τους και να μην παρεκκλίνουν.

Αυτοί που ακολουθούσαν το πρόγραμμα υψηλή πρωτεΐνη-χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης πήραν ξανά ελάχιστο βάρος, ενώ αυτοί με χαμηλή πρωτεΐνη-υψηλός γλυκαιμικός δείκτης πήραν το περισσότερο βάρος από όλους τους εθελοντές, περίπου 2 κιλά.

Και τα παιδιά επωφελήθηκαν από αυτήν τη δίαιτα αν και δεν ακολούθησαν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μετά το τέλος της έρευνας το ποσοστό των εθελοντών που έχασαν κιλά ήταν στο 39%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...