Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η «αλληλεγγύη προς Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος» λέει ο Β.Σόιμπλε

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος. Αυτό πρέπει να το θυμάται η Ελλάδα» ήταν η ιδιαιτέρως σκληρή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας την επίθεση του Γ.Παπανδρέου στην Μέρκελ ότι η γερμανική στάση στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους ίσως οδηγήσει ορισμένες χώρες στη χρεοκοπία.

Ειδικότερα, επικρίνοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τις σκληρές του εκφράσεις κατά της γερμανικής στάσης στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε εισερχόμενος στο συμβούλιο Eurogroup:

«Μόλις άκουσα τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με όλο το σεβασμό, είπα στον εαυτό μου: η Ελλάδα είναι αποδέκτης μεγάλης αλληλεγγύης από την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι μονόδρομος, και η Ελλάδα πρέπει να το θυμάται αυτό».

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε την Δευτέρα βέλη κατά της Γερμανίας, λέγοντας ότι η πρότασή της να επωμίζονται και οι τράπεζες και ιδιώτες ομολογιούχοι από το 2013 μέρος του κόστους διάσωσης κρατών της ευρωζώνης αποσταθεροποιεί τις αγορές, σπρώχνοντας χώρες στην χρεοκοπία.

Την «επίθεση» αυτή σχολίασε νωρίτερα προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Ποιος άλλος εκτός από τον πρωθυπουργό Παπανδρέου θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα; Και ποιος άλλος εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ θα μπορούσε να πείσει την γερμανική κοινή γνώμη, η οποία ήταν εν μέρει εχθρική, για την αναγκαιότητα ενός μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας;» δήλωσε.

Σε ήπιους τόνους και το σχόλιο για το θέμα, του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε: «εκτιμώ βαθύτατα και σέβομαι τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ελπίζω να συνεχίσει να ακολουθεί απαρέγκλιτα το δρόμο του και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.»

»Το ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι εκνευρισμοί μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων είναι φυσικό. Αυτό συμβαίνει, άλλωστε, πολύ συχνά και στους γάμους και στις διαπροσωπικές σχέσεις».

Ωστόσο, η δήλωση του Σόιμπλε οξύνει εκ νέου τα πνεύματα αποτελώντας νέα βόμβα στο εσωτερικό της ΕΕ μετά την «απειλή» του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ ότι η Αυστρία έχει επιφυλάξεις ως προς την καταβολή του μεριδίου της στη γ' δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

Το κλίμα στο εσωτερικό της ΕΕ λίγο πριν τα Συμβούλια Eurogroup-Ecofin που καλούνται να διαχειριστούν κρίσιμα προβλήματα οξύνεται. 




Και πού ΄σαι ακόμα..!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...