Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Δέκα στόχοι για την οικονομία. " Δεν υπάρχει ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο", τονίζει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας για την έγκριση της τρίτης δόσης του δανείου.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων» ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και έκανε λόγο για 40.000 συνταξιοδοτήσεις και 8.000 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2011, κυρίως σε Υγεία και Παιδεία.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μετρούν στον κανόνα στο 5 προς 1 (συνταξιοδοτήσεις/προσλήψεις), ωστόσο μια μετάταξη εντός του στενού δημοσίου τομέα δεν θα μετρά ως νέα πρόσληψη, εφόσον αποτελεί μεταφορά.  «Η ανησυχία της τρόικας είναι να μην "ξεχειλώσουν" οι προσλήψεις λόγω των μετατάξεων», εξήγησε.

Δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει κατάργηση οργανικών θέσεων του Δημοσίου, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τη λήξη συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές το 2011», δήλωσε, ωστόσο, σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει ορισμένες δυσκολίες για μετά το 2013, όπου «οι αποπληρωμές είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ότι συνήθως».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια συζήτηση για επιμήκυνση της αποπληρωμής, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει». 

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι καθυστέρησε η μεταρρύθμιση για διάφορους λόγους, «όπως ότι άλλαξε ο αρμόδιος υπουργός» εννοώντας την Λούκα Κατσέλη, νυν υπουργό Εργασίας.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «οι κατώτατοι μισθοί δεν θα πέσουν κάτω από το πάτωμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Η αναφορά της τρόικας σε πρόσθετα μέτρα 5% του ΑΕΠ από το 2011 ως το 2013 αφορά προσαρμογές που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί, σημείωσε ο υπουργός.

Για τις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει 7 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2011-2013.

«Καταρχάς στα νέα κείμενα ο στόχος από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις τίθεται για 7 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία, με τουλάχιστον 1 δις το 2011», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα επιτόκια στα ομόλογα των κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζουν διακυμάνσεις.

«Είμαστε σε ένα ρευστό περιβάλλον και θα συνεχίσει να είναι ρευστό. Τα spreads, θα συνεχίσουμε να έχουμε επάνοδο προς τα πάνω και επάνοδο προς τα κάτω», σημείωσε.

Για την τρίτη δόση του δανείου, είπε πως η εκταμίευση από το ΔΝΤ θα γίνει στις 15-20 Δεκεμβρίου, ενώ από τις χώρες της Ευρώπης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Σε αυτή την αξιολόγηση, επισήμανε, επιλέχθηκαν νέα διαρθρωτικά κριτήρια, «άγκυρες του προγράμματος», από τα οποία κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου θα εξαρτηθεί η έγκριση της τέταρτης δόσης τον Φεβρουάριο (ύψους 15 δισ. ευρώ) και περιγράφονται στο νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ολοκλήρωση της μελέτης για το μισθολόγιο του Δημοσίου, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ως το τέλος Δεκεμβρίου. «Η υλοποίηση του προγράμματος αφορά όλα τα υπουργεία» υπογράμμισε.

Δέκα στόχοι για την οικονομία

«Η προσαρμογή το 2011 εστιάζει στις πραγματικές κακοδαιμονίες το συστήματος», είπε ο υπουργός Οικονομικών και περιέγραψε 10 στόχους:

1) Διαχείριση και έλεγχος των δημοσίων δαπανών με την πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 και την τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών σε όλους τους σημαντικούς φορείς.

2) Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με επιτάχυνση της φορολογικής δίκης και αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού. Τα αντίστοιχα νομοσχέδια του υπουργείου Δκαοσύνης και του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβιο και θα ψηφιστούν τον Ιανουάριο.

3) Μείωση ελλειμμάτων δημοσίων οργανσμών με αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ στο δ' τρίμηνο του 2011.

4) Μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα με εφαρμογή του «Καλλικράτη» και του ενιαίου μισθολογίου από το β' τρίμηνο του 2011.

5) Αντιμετώπιση της σπατάλης στο χώρο της Υγείας με μείωση των τιμών των φαρμάκων και νέο πλαίσιο προμηθειών.

6) Αναθεώρηση εργασιακών σχέσεων με δέσμευση να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις που υπάρχουν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.

7) Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, παρουσίαση του νέου νόμου τον Δεκέμβριο, απελευθέρωση υπηρεσιών.

8) Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος με απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

9. Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα με λειτουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.

10) Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με στόχο 7 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013 και τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...