Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

«Καλλικράτης στο κράτος»: Επισπεύδονται οι διαδικασίες μείωσης του αριθμού φορέων του Δημοσίου

Ομάδα δράσης σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο συγκροτείται προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία μείωσης του αριθμού των υπηρεσιών, συμβουλίων, επιτροπών και φορέων του δημόσιου τομέα, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τέτοιων οργανισμών, όπως προκύπτει από έγγραφο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.

Η ομάδα θα αποτελείται από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Επικρατείας και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης.

Στο έγγραφό του, ο κ. Πάγκαλος αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος μείωσης των οργανισμών του Δημοσίου «κατέστη εμφανές ότι η επιτάχυνση και εμβάθυνση της όλης διαδικασίας εξαρτάται και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνδεθεί με την γενικότερη πολιτική για την αναδιοργάνωση του κράτους».

«Στόχος είναι ένας ‘Καλλικράτης του Κράτους’» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Το έγγραφο εξέδωσε ο κ. Πάγκαλος μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε την κατάργηση των ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ και ΟΠΕΠ ΑΕ, οι οποίες χαρακτηρίζονται στο έγγραφο ως οχήματα πληθώρας παράνομων προσλήψεων.

Στην ΟΠΕΠ, όπως αναφέρεται, «μόνο το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000 ευρώ το μήνα Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000, ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως».

Καταργήσεις κατά κύματα

Από το Δεκέμβριο, τουλάχιστον 40 Οργανισμοί και ΑΕ του Δημοσίου οδηγούνται σε κατάργηση, συγχώνευση ή εκκαθάριση. Αυτό θα είναι μόνο το πρώτο κύμα, καθώς η αντιπροεδρία της κυβέρνησης επεξεργάζεται την κατάργηση και δεκάδων άλλων παρόμοιων φορέων από το νέο έτος.

Όπως μετέδωσε με το Mega, ανάμεσα στους φορείς που καταργούνται ή οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε άλλο δημόσιο φορέα, είναι μεταξύ άλλων: το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του υπουργείου Οικονομικών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, καθώς και 51 τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε εκκαθάριση μπαίνουν οι εταιρείες: Πολεοδομίας και Στέγασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ολυμπιακό Χωριό 2004 και η ΑΓΡΟΓΗ. Ειδικά για την τελευταία, απολύονται 260 υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί πριν από τις εκλογές του 2009.

Έρχονται χιλιάδες μετατάξεις

Την Τρίτη, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους φορείς του Δημοσίου όπου υπάρχουν κενά και ανάγκες.

Όσοι θεωρηθούν υπεράριθμοι, θα μεταταγούν σε κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχες της ειδικότητας που υπηρετούν. Εάν αυτές δεν υπάρχουν, τότε η τοποθέτησή τους θα γίνεται σε παραπλήσιες με την ειδικότητά τους θέσεις και θα αμείβονται με τους μισθούς που λάμβαναν στις υπηρεσίες από τις οποίες μετατάσσονται. Όσοι αρνηθούν τη μετάταξή τους, θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.

Οι υπάλληλοι δεν θα μετακινούνται έξω από τα γεωγραφικά όρια των νομών στους οποίους εργάζονται και κατοικούν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στις υπό μετάταξη υπηρεσίες. Διαφορετικά, θα μπορούν να μετακινηθούν ακόμη και εκτός των ορίων των νομών με βάση κανόνες που θα έχουν σχέση με την οικογενειακή κατάσταση.

Αντίστοιχες διαδικασίες θα εφαρμοστούν στους περίπου 4.000 εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες που θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.


Σ.τ.Σ.: Βέβαια,φαντάζομαι, ότι αν οι βουλευτές χρειαστούν ένα έκτακτο επίδομα "μείωσης δημοσίων υπαλλήλων", "έγκαιρου εορτασμού των Χριστουγέννων" ή κάτι παρόμοιο, θα το ψηφίσουν και θα το λάβουν εν μία νυκτί... Βέβαια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...