Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Παπαδόπουλος: Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει από τον περασμένο Μάιο..

Με ζοφερά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Αλέκος Παπαδόπουλος. Εκτίμησε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σοκ για την επιβίωση της χώρας μεταξύ των οποίων και η μείωση κατά 30% του σημερινού κράτους. Έδωσε επίσης το στίγμα των αλλαγών και των πρωτοβουλιών που κρίνει ότι πρέπει να ληφθούν ώστε να εξέλθει η χώρα από την κρίση.


 Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα "Κρίση, η μητέρα της αλλαγής" σημείωσε ότι διαβλέπει να γίνεται εμφανής εντός του 2011 η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να χαράξει πολιτικές γραμμές στρατηγικού βάθους για την ανόρθωση της οικονομίας.

«Εξαντλούνται τα ψυχικά αποθέματα της πολιτικής ελίτ της χώρας και των πέριξ αυτής δυνάμεων επιρροής, επισήμανε. Σε λίγο θ’ αδυνατούν πλήρως να υποστηρίξουν σταθερά και με συνέπεια το επιβληθέν από το διεθνή οικονομικό έλεγχο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να συγκροτήσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα που κυριαρχεί περί χρεοκοπίας ή μη της χώρας, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ψεύδος που καλλιεργείται στο λαό, σημειώνοντας ότι η χώρα τελεί ήδη υπό χρεοστάσιο από τον περασμένο Μάιο. «Πρέπει η χώρα να εξασφαλίσει για πολλά χρόνια με σταθερό τρόπο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το βάρος αυτό είναι ασήκωτο για τη χώρα, γιατί οι τόκοι είναι καθαρό έλλειμμα», προσέθεσε.

Προτεινόμενα μέτρα
Επισημαίνοντας πως το 30% του σημερινού κράτους είναι περιττό, πρότεινε, ανεξάρτητα από τις καθολικές αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, την άμεση κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, ατροφικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, άεργων διπλωματικών αντιπροσωπειών, στρατοπέδων, συγχώνευση μητροπόλεων, κατάργηση απολιθωμένων κρατικών υπηρεσιών, αποκεντρωμένων υπηρεσιών και γενικών γραμματειών διαφόρων υπουργείων.

Εκτιμά πως χρειάζεται περιορισμός του μεγάλου αριθμού στρατηγών, ναυάρχων, πτεράρχων και ταξιαρχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, περιορισμό του πολυάριθμου διδακτικού προσωπικού με αύξηση των ωρών διδασκαλίας, δραστική περικοπή κατά 70% τουλάχιστον των πολυάριθμων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών υπουργείων και οργανισμών, δραστική μείωση του μεγάλου αριθμού των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και τέλος εξορθολογισμό ή κατάργηση και άλλων πολυάριθμων αφανών δημοσίων καταλυμάτων, τα οποία περιθάλπουν χρόνια τώρα τον κρατικό ανορθολογισμό.

Αναφορικά με τη μείωση του ελλείμματος, σημείωσε ότι είναι εύκολο να το περιορίσεις από το 15,4% στο 10,4%. «Για να το πας από το 10,4% στο 7,4% την επόμενη χρονιά και πολύ περισσότερο όσο πηγαίνεις προς τον πυρήνα, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα αν όχι αδύνατα. Και αν η οικονομία σου είναι σε ύφεση, είναι ακόμα δυσκολότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, τέλος, ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται έναν ισχυρό κλονισμό προτού επιχειρήσει αξιόπιστα να καθοδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, ενώ πρότεινε μέσα στο 2011 η Βουλή να εγκρίνει τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής κύρους που θα συντάξει ένα θαρραλέο και ριζοσπαστικό "πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης".

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...