Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ιδιωτικοποιήσεις με στόχο...7 δις ευρώ!

Ενα σαρωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο αρχίζει από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και καταλήγει στην ΕΥ∆ΑΠ και την ΕΥΑΘ, ενώ περιλαμβάνει ακόμη και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία, αποφάσισε προχθές η ∆ιυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (∆ΕΑΑ).





Μία μόλις μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου καιτην ίδια ώρα που διαδηλώσεις συντάραζαν το κέντρο της Αθήνας, εννέα υπουργοί συνεδρίαζαν και λάμβαναν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα εφαρμογής του Μνημονίου, που περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 7 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ πρέπει να αντληθεί το 2011. Ενα πρόγραμμα που, εφόσον ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, θα οδηγήσει στην είσοδο ιδιωτών με παραχώρηση και του μάνατζμεντ στα Ταχυδρομεία, τα – ώς τώρα – κρατικά λαχεία, τον Ιππόδρομο και τις αμυντικές βιομηχανίες, στην παραχώρηση σε ιδιώτες τηςεκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων, στην τοποθέτηση ιδιωτικών συμφερόντων στο φυσικό αέριο και βεβαίως στην αξιοποίηση, με παραχώρηση για ορισμένο χρόνο ή πώληση, της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ∆ημοσίου. Ανάμεσα στα ακίνητα προς αξιοποίηση περιλαμβάνεται ακόμη και ένα νησί, το Πρασονήσι Ρόδου. Στο κάδρο μπαίνουν και οι εταιρείες ύδρευσης με την προσεκτικά διατυπωμένη απόφαση για «αξιοποίηση της συμμετοχής του ∆ημοσίου», που μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, θα διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον και ο έλεγχος σε τομείς στρατηγικής και εθνικής σημασίας.

Μήνυμα αποφασιστικότητας. Η δέσμευση έναντι της τρόικας προέβλεπε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της τριετίας θα αποφασιζόταν ώς το τέλος του 2010 και αυτό έγινε προχθές. Ετσι, η κυβέρνηση έστειλε στην τρόικα και στις αγορές μήνυμα αποφασιστικότητας και πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, προκειμένου να μη ρισκάρει την εκταμίευση της δόσης του ∆εκεμβρίου - Ιανουαρίου, αλλά και – κυρίως – την έγκριση της επόμενης. Η ∆ΕΑΑ συνεδρίασε σε διευρυμένη σύνθεση, με τα μόνιμα μέλη της, τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη και Εργασίας Λ. Κατσέλη, καθώς και τους επιμέρους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλο, Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, Υποδομών και Μεταφορών ∆. Ρέππα, Επικρατείας Χ. Παμπούκη, Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. ∆ιαμαντίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Τ. Χυτήρη.

Οι αποφάσεις της ∆ΕΑΑ προβλέπουν ειδικότερα τα εξής:

n Αξιοποίηση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού: Η διαδικασία επιταχύνεται με τη μέθοδο fast track. Συγκροτείται φορέας ειδικού σκοπού, η Ελληνικόν Α.Ε., στον οποίο περιέρχεται η διαχείρισή της και προσλαμβάνονται χρηματοοικονομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι. Στη ∆ιυπουργική δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το αν θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός ή θα γίνει διακρατική συμφωνία. Οπως είναι γνωστό, ενδιαφέρον για το Ελληνικό έχει εκδηλώσει στον Πρωθυπουργό προ διμήνου περίπου ο εμίρης του Κατάρ.

n Αξιοποίηση άμεσα άλλων 12 τουλάχιστον μεγάλων ακινήτων. Μεταξύ αυτών ο τουριστικός λιμένας Βουλιαγμένης, οι Αλυκές Αναβύσσου, το Αφάντου Ρόδου κ.ά. Για τον σκοπό αυτόν συγκροτούνται Ομάδες ∆ιοίκησης Εργου. n Καταγραφή ώς τον Ιούνιο του 2011 της ακίνητης περιουσίας του ∆ημοσίου από ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων που θα προσληφθεί άμεσα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...