Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Λουκέτα και πρόστιμα κατά των "ληστών" της αντλίας

Σε άμεσα μέτρα κατά των ληστών της αντλίας, προχωρά το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Τι θα ισχύει για όσους κλέβουν τους καταναλωτές χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά συστήματα. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα καύσιμα


Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, πολλοί πρατηριούχοι χρησιμοποιούν παράνομους μηχανισμούς για να πειράζουν τις αντλίες και να κλέβουν τους καταναλωτές.

Η ΠΟΠΕΚ, κάνει λόγο για συγκεκριμένα κυκλώματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να μειώνουν τον όγκο της ποσότητας που φτάνει στο ρεζερβουάρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδίας, "η χρήση των παράνομων μηχανισμών παρέμβασης στις αντλίες καυσίμων με σκοπό της ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες".

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός
Τα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία οι κερδοσκόποι κλέβουν στις αντλίες, κοστίζουν γύρω στα 5.000 ευρώ και κατασκευάζονται από μέλη κυκλωμάτων, που εμπλέκονται με τους κατασκευαστές αντλιών.

Στο εσωτερικό κάθε αντλίας υπάρχει ογκομετρητής, η περιστροφή του οποίου μετατρέπεται σε ηλεκτρονική πληροφορία ένας παλμοδότης.

Στον παλμοδότη, τοποθετείται ένας ψηφιακός μηχανισμός, που αλλοιώνει τον αριθμό των παλμών, αυξάνοντάς τους, ώστε ο μετρητής να καταλαβαίνει ότι περνάει περισσότερο καύσιμο.

Έτσι ο καταναλωτής, πληρώνει περισσότερο καύσιμο, απ' όσο μπαίνει τελικά στο ρεζερβουάρ. Μάλιστα ο πρατηριούχος μπορεί μέσω τηλεκοντρόλ να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί τον μηχανισμό σε περίπτωση που κάνουν την εμφάνισή τους ελεγκτές.

Με μέτρα κατόπιν εορτής και αφού οι πολίτες ήδη έχουν πληρώσει, τα κόλπα των επιτήδειων με τις πειραγμένες αντλίες (δείτε εδώ), απαντά η κυβέρνηση.

Στο εξής, με τροπολογία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας, όσα πρατήρια εντοπιστούν να εξαπατούν τον καταναλωτή με πειραγμένες αντλίες, θα κατεβάζουν ρολά.

Επίσης, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια και πρόστιμα που φτάνουν στο διπλάσιο του ποσοστού κλοπής. Η τροπολογία θα κατατεθεί στη βουλή, αμέσως μετά τις γιορτές.

Ο υφυπουργός παρουσίασε τον μηχανισμό, ο οποίος βρέθηκε από τα κλιμάκια του υπουργείου σε πρατήρια και τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι επιτήδειοι για να κλέβουν τους καταναλωτές, μειώνοντας τη ροή καυσίμων, προς το ρεζερβουάρ.

Με το νέο πλαίσιο προβλέπεται ότι με την πρώτη φορά που θα συλληφθεί πρατηριούχος όχι μόνο να έχει εγκαταστήσει μηχανισμό αλλά ακόμα και αν διαπιστωθεί από τους ελεγκτές ότι έχει πειράξει τα καλώδια της αντλίας χωρίς να υπάρχει μηχανισμός επιβάλλεται πρόστιμο που είναι το διπλάσιο του ποσοστού κλοπής δίνεται η εντολή στην αρχή που έχει εκδώσει την άδειά του να ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης άδειας και προβλέπεται και ποινική δίωξη που είναι μέχρι 5 χρόνια φυλακή. Παράλληλα προβλέπεται ποινή και για τον αυτόν που εγκαθιστά το σύστημα.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του υπουργείου για τη μείωση των τιμών στην αγορά αλλά και για την πάταξη της εξαπάτησης των καταναλωτών προωθείται η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια.

Ήδη το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε περίπου 2000 πρατήρια αλλά επειδή το κόστος είναι υψηλό - περίπου 12000 με 13000 ευρώ - γίνονται προσπάθειες να χρηματοδοτηθεί μέρος ή το σύνολο της επένδυσης από τα ανεξάρτητα πρατήρια.

Πρώτοι σε ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ρόβλιας, σε ό,τι αφορά στις τιμές των υγρών καυσίμων υπάρχει άνοδος των τιμών λόγω της διεθνούς συγκυρίας και της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου και αυτό έχει επιφέρει αύξηση, το τελευταίο τρίμηνο, στην διυλιστηριακή τιμή 10 λεπτά η οποία όμως δεν έχει περάσει στην λιανική τιμή καθώς εταιρείες εμπορίας και πρατήρια έχουν απορροφήσει μέρος της αύξησης.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι σήμερα, η ελάχιστη τιμή της αμόλυβδης στην Αττική διαμορφώνεται στο 1,498 ευρώ το λίτρο, η μέγιστη στο 1,697 ευρώ το λίτρο, και ο μέσος όρος είναι στο 1,566 ευρώ το λίτρο όταν από την πανελλαδική μέτρηση προκύπτει ότι η ελάχιστη τιμή είναι 1,494 ευρώ το λίτρο, η μέγιστη 1,8 ευρώ το λίτρο και ο μέσος όρος 1,591 ευρώ το λίτρο.

Η περιφέρεια Κρήτης αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά πρωταθλητής της ακρίβειας στα υγρά καύσιμα με ελάχιστη τιμή να ξεκινάει από 1,597 ευρώ το λίτρο, μέγιστη τιμή το 1,8 ευρώ το λίτρο και μέσο όρο το 1,680 ευρώ το λίτρο.

Ειδικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε Κρήτη (μαζί με την Κεφαλονιά) που είναι οι ακριβότερες περιοχές κυρίως εξαιτίας του ότι δεν υπάρχουν οι αποθηκευτικοί χώροι που απαιτούνται το υπουργείο περιμένει ένα νέο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αφορά μόνο την επίλυση του προβλήματος που παρουσιάζεται στην Κρήτη.

Ο Ντίνος Ρόβλιας σημείωσε ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 9η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τα ακριβότερα υγρά καύσιμα εάν δεν συνυπολογιστούν οι φόροι στην τιμή και ανεβαίνει στην πρώτη θέση με τους φόρους μια και το ποσοστό των φόρων είναι κοντά στο ένα ευρώ στην τιμή του λίτρου.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...