Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Τί προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Λοβέρδου για την υγεία

Τη δημιουργία ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος θα έχει τη μορφή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο - "σκούπα" του υπουργείου Υγείας, που παρουσίασε  ο Αν. Λοβέρδος στο υπουργικό συμβούλιο και θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2012.

Ειδικότερα στον ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα ενταχθούν τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και τα πολυιατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ο φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα καταθέτει ανά τρίμηνο αναφορές πεπραγμένων στις διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας. Καθιερώνεται επίσης κλιμακωτή επιστροφή χρηματικού ποσού από τους φαρμακοποιούς προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τον συνολικό τζίρο κάθε φαρμακείου και υπό τη ρητή αίρεση της έγκαιρης αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αποσαφηνίζει ακόμη τον τρόπο καταβολής του rebate (3%) από τη φαρμακοβιομηχανία προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τα έτη 2008 και 2009.

Τέλος, στις ρυθμίσεις του ίδιου πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται η δημιουργία κεντρικού φορέα, κατά προτίμηση του νομοθέτη θα είναι σύμπραξη ιδιωτών, για τη διενέργεια των κεντρικών διαγωνισμών και των προμηθειών, καθώς και την αποθήκευση, υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το www.nextdeal.gr παρουσιάζει την αιτιολογημένη έκθεση και το νομοσχέδιο του  Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...