Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Φέρτε πίσω τον Ευρωπαίο Παναθηναϊκό

Και μόνο η σκέψη ότι ο Παναθηναϊκός έπαιξε για την ιστορία του σε αυτό το παιχνίδι είναι ιερόσυλη. Δεν είναι δυνατόν η ομάδα με τις περισσότερες διακρίσεις απ' οποιαδήποτε άλλη στον ελληνικό χώρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να παρουσιάζει αυτό το πρόσωπο. Ολες οι ομάδες επιθυμούσαν να συμμετέχουν σε αυτό τον όμιλο. Να έχουν αντιπάλους τη Ρούμπιν Καζάν και την Κοπεγχάγη. Χωρίς καμία διάθεση να υποτιμήσουμε τις δύο αυτές ομάδες.
Αλλά για τον Παναθηναϊκό, που στο παρελθόν έχει φτάσει στα ψηλά σκαλοπάτια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αυτός ο όμιλος θα έπρεπε να είναι μια τυπική διαδικασία ή, αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, τουλάχιστον μία ακόμα παρουσία του που θα πιστοποιούσε το ευρωπαϊκό προφίλ του. Και τελικά η βαθμολογία δεν λέει ψέματα. Οι «πράσινοι» είναι τελευταίοι, έχουν μόλις δύο βαθμούς, ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ της ΑΕΚ στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, και έχουν δεχτεί 13 γκολ, πετυχαίνοντας μόλις δύο. Δεν ξέρω πόση κριτική μπορεί να χωρέσει σε αυτό το παιχνίδι. Η Κοπεγχάγη είναι μια ομάδα που, όπως τόσες άλλες, οφείλεις να τη σέβεσαι, αλλά δεν προκαλεί ούτε φόβο ούτε δέος. Οι Δανοί, όμως, κατάφεραν με υποδειγματικό τρόπο να ανοίξουν το σκορ, αφού με τρεις μπαλιές στην αντεπίθεση έφτασαν στα «πράσινα» καρέ, πετυχαίνοντας διάνα. Την ίδια ώρα δεν υπήρχε τίποτα πιο κουραστικό απ' το να βλέπεις τους «πράσινους» να προσπαθούν να αναπτυχθούν. Να αλλάζουν μπαλιές στα ίδια μέρη του γηπέδου, να μην μπορούν να βγουν στην αντεπίθεση.
Ο Παναθηναϊκός θέλει πολλή δουλειά. Και αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι αν κερδίσεις το ελληνικό πρωτάθλημα δεν γίνεσαι ισχυρή ομάδα και πολύ περισσότερο υπολογίσιμος αντίπαλος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οσοι οραματίστηκαν και έβαλαν το χεράκι τους για να δημιουργήσουν αυτόν τον «κοντό» Παναθηναϊκό, που έχει κύριο μέλημά του μόνο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, οφείλουν να λογοδοτήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να λογοδοτήσουν απέναντι στον κόσμο των «πρασίνων», που δεν έχει κουραστεί, γενιές και γενιές, να ταξιδεύει και να χειροκροτεί την ομάδα του στις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης. Να λογοδοτήσουν απέναντι στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου, που μέχρι πρότινος δεν επέτρεπε τέτοιες ταπεινώσεις.
Γιατί ο Παναθηναϊκός δεν συνεχίζει σε καμία διοργάνωση. Βρίσκεται απομονωμένος στον πάτο του βαρελιού. Το πρωτάθλημα έγινε αυτοσκοπός και ξεπάστρεψε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, το ευρωπαϊκό όνειρο. Λες και για τον Παναθηναϊκό δεν είναι στα σχέδια η κατάκτηση του εγχώριου τίτλου, αλλά όταν ασχολείσαι και φροντίζεις μόνο γι' αυτόν τότε κάθεσαι και βλέπεις τα ευρωπαϊκά τρένα να περνούν. Και εσύ παύεις να ταξιδεύεις, περιμένοντας το επόμενο τοπικό τρένο, που θα σε πάει, άντε, μια στάση παραπάνω, για να κερδίσεις ακόμα έναν εγχώριο τίτλο.
 Πηγή: sportday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...