Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Η Allianz ασφαλίζει και… πεταλούδες

Στις μέρες μας, οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν το περιβάλλον οφείλουν να πληρώσουν για την ζημιά που προκάλεσαν. Το πρόγραμμα Ασφάλισης Περιβαλλοντικής Ευθύνης της Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) ασφαλίζει τις ζημιές αυτές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι  μπορεί να συνεισφέρει στην μείωση των ρύπων επισημαίνει σε συνέντευξη του, ο Klaus Burkhardt, ειδικός στην Allianz επί των θεμάτων αυτών. O Klaus Burkhardt παράλληλα αναφέρεται, όπως αποκαλύπτει το www.nextdeal.gr και στο πρόγραμμα EAGLE, το οποίο ασφαλίζει και αποκαθιστά ζημιές που προκαλούνται στα δημόσια περιβαλλοντικά αγαθά.
  • Ερ. Το AGCS ασφαλίζει εταιρείες έναντι περιβαλλοντικών καταστροφών που οι ίδιες προκαλούν. Είναι καινούργια η ιδέα αυτή;
Klaus Burkhardt: Η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε στην δεκαετία του 60. Η Allianz παρείχε ασφάλιση έναντι μολυσμένων υδάτων.
Προς το τέλος την δεκαετίας του 80, συνέβησαν πολλά σημαντικά ατυχήματα σε βιομηχανικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη, τα οποία και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές.

Τώρα, από το 1990 και μετά, οι ιδιοκτήτες αυτών των εργοστασίων κρίνονται υπεύθυνοι για αυτές τις ζημιές αυτές που προκαλούν, σύμφωνα με το Γερμανικό Νόμο Περιβαλλοντικής Ευθύνης. Ενώ, από το 2009 το πρόγραμμα ασφάλισης περιβάλλοντος EAGLE, ασφαλίζει ζημιές που προκαλούνται εκ της βιοδιάσπασης στα δημόσια αγαθά. Η ευθύνη των ζημιών αυτών δεν υπόκειται στις υποχρεώσεις του αστικού δικαίου.


  • Ερ.Τι είναι για την ακρίβεια αυτή η Οδηγία ;
Klaus Burkhardt:  Ταξινομεί το κατάλληλο ποσό αποζημίωσης που χρειάζεται να καταβληθεί για την προστασία της χλωρίδας και την πανίδας. Και συγκεκριμένα λέει ότι τα κόστη καθαρισμού και αποκατάστασης θα καλυφθούν από την εταιρεία που προκάλεσε την ρύπανση.

  • Ερ. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να είναι πολύ ακριβό. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν προσαρμόσει τις πολιτικές κάλυψης τους στο κίνδυνο αυτό;
Klaus Burkhardt:  Αρκετοί πελάτες μας  δεν έχουν κατανοήσει το σκοπό της ασφάλισης αυτής. Δεν αποδίδουν την σημασία που πρέπει σε περίπτωση που κατατεθεί μια συλλογική μήνυση. Στις προηγούμενες περιπτώσεις μόνο όσοι είχαν ζημιές είχαν δικαίωμα να μηνύσουν τον ρυπαίνων. Ο ψαράς έχει δικαίωμα να αποζημιωθεί για τα ψάρια που ψόφησαν. Τώρα, όμως  ένα περιβαλλοντολόγος έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτηση για αποζημίωση στο αρμόδιο γραφείο της κυβέρνησης. Και, η αίτηση αυτή θα εξεταστεί.


  • Ερ.  Ποια σημεία της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο;
Klaus Burkhardt:  Κίνδυνο μόλυνσης αντιμετωπίζουν τα ποτάμια, οι λίμνες. Εχουν ισχυρή βιοδιασπαστική ικανότητα η οποία μπορεί εύκολα να προκαλέσει ζημιές. Και η μόλυνση μπορεί να απλωθεί ταχέως. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να κρατάμε τα νερά μας καθαρά, ειδικά των υδροφόρο ορίζοντα.

  • Ερ. Μήπως οι καλύψεις αυτές διευκολύνουν τις βιομηχανίες να ‘παράγουν’ ζημιές;
Klaus Burkhardt: Όχι, Η προτεραιότητα μας είναι να προλάβουμε τον κίνδυνο. Προσπαθούμε να δώσουμε στο πελάτη να καταλάβει το μέγεθος του κινδύνου και να τον στηρίξουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε τα συμβάντα. Και αν συμβεί η ζημιά, η πολιτική των καλύψεων μας αποκαθιστά την ζημιά στο οικοσύστημα


 Περισσότερα θα βρείτε εδώ.

Πηγή: nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...