Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Δουλειές του μυαλού, δουλειές του ποδαριού και ασφαλιστές

Δουλειά λένε τα λεξικά είναι η εργασία, το επάγγελμα. Οι Έλληνες δουλειά λένε και τη φασαρία, το μπελά. «μου άνοιξες δουλειές», λένε κάποιοι εννοώντας σκοτούρες, μπερδέματα. Μυαλό λένε τον εγκέφαλο, αυτόν που έχει φρόνηση, σύνεση, «τετράγωνο μυαλό», ορθή κρίση, εφευρετικότητα και ιδέες. Πόδι και ποδάρι είναι το άκρο του σώματος του ανθρώπου, ζώου ή επίπλου. Ποδαράτο λέμε αυτόν που πάει κάπου με τα πόδια. Ποδαρικό είναι καλή ή καλή τύχη. Ποδαρικό σημαίνει ότι δείχνω το δρόμο σε κάποιους, οδηγώ ή παιδαγωγώ. Ποδοκίνητος, αυτός που κινείται με τα πόδια και ποδίζω στα ποντιακά σημαίνει αγαπώ, λατρεύω, «ποδίζω σε»… Ασφαλιστής είναι αυτός που ασφαλίζει άλλους, εξασφαλίζει κάποιους, τους δίνει ασφάλεια, σιγουριά…


Για πολλά χρόνια, από το 1970 και μετά, ιδίως στη δεκαετία 1970-80, πολλοί Έλληνες (ανάμεσά τους και ασφαλιστές) «κατέταξαν» δικαίως-αδίκως τη δουλειά του ασφαλιστή ως μια δουλειά του «ποδαριού» και όχι του «μυαλού». Μια δουλειά «πλασιέ», στο δρόμο, που θέλει πόδια και τρέξιμο «σωματικό», όχι «πνευματικό»… Για μεγάλο μέρος «ψευτοηγετών» του κλάδου όποιος είχε 2 μάτια, 2 πόδια, 2 αφτιά, 2 χέρια και κρατούσε τσάντα «έκανε» για ασφαλιστής.

*Το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το περιοδικό «Ασφαλιστικό ΝΑΙ», τεύχος 118, Μάρτιος-Απρίλιος 2009.
Μπορείτε να το διαβάσετε όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε στο περιοδικό στο συνημμένο αρχείο πατώντας στη σύνδεση Δείτε Επίσης στο κάτω μέρος της σελίδας.


Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο κάντε κλικ εδώ.
Πηγή: nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...