Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

"Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους" λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ε.Τ.Ε.

Το έτος 2011 θα συνεχίσει να είναι μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία μας και για τις τράπεζες, σημείωσαν την Τετάρτη, σε ομιλίες τους κατά τον απολογισμό των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2010, τόσο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Ταμβακάκης.


Μάλιστα, ο κ. Ταμβακάκης προέβλεψε αύξηση των επισφαλειών από καθυστερούμενα δάνεια στις τράπεζες το 2011, λόγω της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας όμως «ανοησίες» τη φημολογία για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος, στην ομιλία του τόνισε ότι η πρόοδος που έχει γίνει έως τώρα στην ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του Μνημονίου είναι αξιοσημείωτη, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Εκτίμησε ακόμη ότι στα μέσα του 2011 θα έρθει το σημείο καμπής, στο οποίο θα λήξει σιγά - σιγά η ύφεση και θα γυρίσουμε στην ανάπτυξη.

Όπως είπε, η πρώτη μεγάλη πρόκληση είναι εκείνη της μείωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Η άλλη μεγάλη πρόκληση αφορά στο μετασχηματισμό των δομών και θεσμών της ελληνικής οικονομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συνθήκη που είναι απαραίτητη για να μπει η χώρα σε μια διατηρήσιμη τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.

Χωρίς το δεύτερο, σημείωσε ο κ. Ράπανος, η δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα μπορέσει να είναι διατηρήσιμη για πολύ χρόνο, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημόσιο χρέος στη χώρα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδιάρθρωση, ενώ, σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Τρόικα προς τη χώρα μας, τόνισε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τα οικονομικά δεδομένα των τραπεζών. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν απαιτείται επιμήκυνση του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στο www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...