Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Πώς παίρνουν τα ονόματά τους οι τυφώνες;

Το έχουμε ως δεδομένο όλοι οι τυφώνες να παίρνουν πάντα ένα όνομα. Ποιος όμως δίνει αυτά τα ονόματα και με ποια κριτήρια αποφασίζεται,  αν το όνομα που θα πάρει ο τυφώνας είναι γένους θηλυκού ή γένους αρσενικού; Όπως ακριβώς αποδόθηκε ένα όνομα στους τυφώνες που χτύπησαν τις ΗΠΑ, δηλαδή Κατρίνα, Ρίτα, Γουίλμα και, πάει λέγοντας, το ίδιο συμβαίνει και με τους τυφώνες που χτυπούν την Ευρώπη. Ωστόσο, για το θέμα της απόδοσης του ονόματος και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η έρευνα που έκανε το www.nextdeal.gr δείχνει ότι στην περίπτωσή μας τα πράγματα ακολουθούν διαφορετική πορεία.


Παραδόξως, τα ονόματα των τυφώνων που περνούν πάνω από την Ευρώπη σύμφωνα με τα Lloyds δίδονται από μεμονωμένα άτομα, με βάσει κάποια ειδικά επιστημονικά σχεδιαγράμματα, όπως αυτά χρησιμοποιούνται στο ινστιτούτο Μετεωρολογίας του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε μπορεί να ‘βαφτίσει’ τον τυφώνα απλά με το να βρει ένα γράμμα και να επιλέξει ένα όνομα που ταιριάζει. Θα μπορούσε ακόμα να δώσει και το όνομά του ή ακόμα το όνομα ενός φιλικού προσώπου του. Ωστόσο το όνομα θα πρέπει να ταιριάζει στην περίσταση!

Το να αγοράσεις ένα όνομα που θα ‘εκπροσωπεί’ καιρικές συνθήκες υψηλού κινδύνου στοιχίζει €299, ενώ €199 για ένα όνομα ταιριαστό για καιρικές συνθήκες χαμηλού κινδύνου. Η τιμή πώλησης ονομάτων είναι διαφορετικές καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τα καιρικά φαινόμενα που δεν διακρίνονται για την επικινδυνότητα τους. Κατά συνέπεια τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν περισσότερες ημέρες θέση στα δελτία καιρού.

Κατά μέσο όρο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα αριθμούν περί τα 50 με 60 ανά έτος και κατά 150 τα ήπια καιρικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα τα αρχικά γράμματα εμφανίζονται περισσότερο από μία φορά.

Η διανομή τώρα των έντονων με των λιγότερο έντονων καιρικών συνθηκών για το 2011 ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου 2010. Για το επόμενο έτος όλα τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα είναι γένους θηλυκού ενώ, τα ηπιότερα καιρικά φαινόμενα θα είναι γένους αρσενικού. Εν αντιθέσει, το 2010 τα ονόματα που δόθηκαν για τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήταν γένους αρσενικού και τα χαμηλότερου κινδύνου καιρικά φαινόμενα γένους θηλυκού.

Τα καιρικά φαινόμενα που έμειναν στην ιστορία και πολύ περισσότερο στην μνήμη των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν ο τυφώνας Κύριλλος το 2007, ο Κλάους το 2009 και η Ξύνθια στις αρχές του έτους.
  • Τον Ιανουάριο του 2007, ο τυφώνας Κύριλλος χτύπησε την Μεγάλη Βρετανία, την Βόρεια Θάλασσα, και την Βαλτική. Η ένταση του τυφώνα αυτού δεν χτύπησε μόνο την Δυτική Ευρώπη αλλά και την Πολωνία καθώς και τα κράτη Βαλτικής. . Η ασφαλιστική βιομηχανία σύμφωνα με τα στοιχεία της Aon Benfield  κατέγραψε ζημιές μεταξύ €3.07 και €3.56 δις.
  • Ο τυφώνας Κλάους που ξεκίνησε στις Βερμούδες στις 21 Ιανουαρίου του 2009  και αναβαθμιζόμενος σε υψηλότερη κλίμακα εισήλθε στην Δυτική Ευρώπη στις 23 Ιανουαρίου.. Οι ζημίες που καταγράφηκαν αφορούσαν το Νότιο κομμάτι της Γαλλίας και το Βόρειο της Ισπανίας, με 26 ανθρώπινες απώλειες. Οι ζημιές για το κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης έφτασαν τα €1.57 δις
  • Η Ξύνθια ξεκίνησε Νότια του Ατλαντικού Ωκεανού στις 26 Φεβρουαρίου του 2010, κινήθηκε Δυτικά και χτύπησε την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και την Γερμανία στις 27 και 28 Φεβρουαρίου. Η Ξύνθια κατέστη υπεύθυνη για 59 θανάτους που συνέβησαν στην Ευρώπη ενώ, η ένταση των ανέμων χτύπησαν την Τσεχία και την το κομμάτι Νότια της Πολωνίας. Οι ζημιές για την ασφαλιστική βιομηχανία από την Ξύνθια έφτασαν τα  €1.3 δις.

Πηγή: nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...