Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Υποβάθμιση - σοκ από Moody's

Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody's ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τρεις μονάδες, από το Β1 στο Ba1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

 

Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Moody's:
H υποβάθμιση συμπληρώνει τη διαδικασία αξιολόγησης που ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2010. Η απόφαση της Moody' s να υποβαθμίσει την Ελλάδα υπαγορεύεται από τρεις λόγους:

  1. Τα μέτρα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητα για να σταθεροποιήσουν το χρέος της χώρας παραμένουν πολύ φιλόδοξα και είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους εφαρμογής, παρά την μέχρι τούδε πρόοδο. 
  2. Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην άντληση εσόδων.
  3. Υπάρχει κίνδυνος ότι οι όροι που σχετίζονται με τη συνέχιση της βοήθειας μετά το 2013 αντικατοπτρίζουν κριτήρια ρευστότητας, στα οποία η χώρα ίσως δεν μπορέσει να ανταποκριθεί και (τα οποία) θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους. Επιπλέον, ο κίνδυνος μιας αναδιάρθωσης μετά το 2013 ίσως οδηγήσει ελληνικές αρχές και επενδυτές να συμμετάσχουν σε μία αναγκαστική ανταλλαγή ομολόγων προ της ημερομηνίας αυτής.
Διαβάστε εδώ περισσότερα


πηγή: ethnos.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...