Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η διατροφή του...πατέρα ο βασικός υπαίτιος για τον μεταβολισμό του παιδιού

Δεν «είµαστε ό,τι τρώµε», όπως λέει η γνωστή ρήση, αλλά ό,τι έτρωγαν ο πατέρας µας και ο παππούς µας. Σε αυτό το εντυπωσιακό συµπέρασµα κατέληξε έρευνα σε ποντίκια που πραγµατοποίησαν αµερικανοί επιστήµονες από την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης.


Οι ερευνητές µελέτησανποντίκια από πατέρα που ακολουθούσε διατροφή χαµηλή σε πρωτεΐνες και βρήκαν πως παρουσιάζουν εµφανείς αλλαγές στη δραστηριότητα σηµαντικών µεταβολικών γονιδίων στο συκώτι τους.

Αυτές οι αλλαγές παρατηρούνται παρά το γεγονός ότι οι αρσενικοί γονείς δεν είδαν ποτέ τα µικρά τους και είχαν ελάχιστη αλληλεπίδραση µε τις µητέρες τους. Σύµφωνα µε τους ερευνητές,αυτό σηµαίνει πως η διατροφική πληροφορία κληρονοµείται από τη µία γενιά στην επόµενη µέσω του σπέρµατος και όχι µέσω κάποιου είδους κοινωνικής επιρροής.

Η έρευνα εντάσσεται στο «οπλοστάσιο» της νέας επιστήµης της επιγενετικής που µελετά πώς περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, το άγχος, η µητρική διατροφή και οι ρυπαντικές ουσίες είναι κληρονοµήσιµοι και µπορούν να µετατρέψουν τη λειτουργία των γονιδίων χωρίς να αλλάξουν την ακολουθία του DNA.

Οι ειδικοί θεωρούν πωςτα ευρήµατα ενισχύουν την άποψη ότι ο επιγενετικός επαναπρογραµµατισµός των γονιδίων είναι ένας σηµαντικός µηχανισµός για τη µετάδοση περιβαλλοντικών πληροφοριών – στην προκειµένη περίπτωση διατροφικές πληροφορίες – από τη µία γενιά στην άλλη.

«Είµαστε κάτι παραπάνω από το σύνολο των γονιδίων µας» λέει ο Ολιβερ Ράντο από το Πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης. «Υπάρχουν πολλοί τρόποιµε τους οποίους οι γονείς µας µπορούν να µας “πουν” πράγµατα».

Για τις κόρες

Ο Ράντο διευκρινίζει ότι δεν είναι νέα η άποψηπως η διατροφή του πατέρα και του παππού επηρεάζει τον µεταβολισµό µας.

Οπως έχουν δείξει επιδηµιολογικές µελέτες,αν ο παππούς από την πλευρά του πατέρα πέρασε περίοδο πείνας στη ζωή του το εγγόνι διατρέχει µεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών ασθενειών.

Το 2010µια µελέτη σε ποντίκια έδειξε πως οι αρσενικοί γονείς που τρέφονται µε τροφές πλούσιες σε λιπαρά ενδέχεται να κληρονοµήσουν προβλήµατα υγείας στις κόρες τους.

Από ό,τι φαίνεται πάντως, «σπουδαίο ρόλο στην κληρονοµικότητα περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών έχουν οι παππούδες που επηρεάζουν σε µεγαλύτερο βαθµό τα γονίδια των εγγονώντους» τονίζει ο Ράντο.

Η οµάδα του Ράντο υπέβαλε αρσενικά ποντίκια σε διατροφή χαµηλή σε πρωτεΐνες. Στη συνέχεια, µελέτησα ντους απογόνους τους και εντόπισαν εντυπωσιακές αλλαγές:

η δεύτερη γενιά των ποντικιών είχεεκατοντάδες γενετικές µεταλλάξεις – ιδίως στο ήπαρ – το οποίο είχε σηµαντική επιρροή στη λειτουργία του µεταβολισµού τους.

Για παράδειγµα, ένα από τα γονίδια που άλλαξαν, γνωστό ως Ppara, είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της χοληστερίνης καιτη µετατροπή των λιπιδίων στο ήπαρ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...