Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τί αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο για τα "κλειστά" επαγγέλματα

Τέλος εποχής για δεκάδες επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων αυτά του δικηγόρου, μηχανικού, συμβολαιογράφου και ορκωτού λογιστή, σηματοδοτεί το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.


Το νομοσχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ώρα που τα στελέχη τηςτρόικας ξεκινούσαν τον τακτικό έλεγχό τους, προκειμένου να αποφανθούν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου στην Ελλάδα, ύψους1 5 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο.

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα Τα Νέα, μία από τις προϋποθέσεις είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το Μνημόνιο, πρέπει να έχει ψηφιστεί ώς το τέλος Μαρτίου.

Σε 4 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου καταργούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του, μια σειρά από περιορισμούς που ισχύουν σήμερα κατά την άσκηση διαφόρων επαγγελμάτων: αριθμητικοί, γεωγραφικοί, ελάχιστες αποστάσεις, περιορισμοί ως προς τις εταιρικές μορφές ή ως προς τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου και φυσικά οι κατώτατες ή ανώτατες τιμές.

Εξαιρέσεις θα μπορέσουν να θεσπιστούν με Προεδρικά ?ιατάγματα μόνο σε περιπτώσεις που συντρέχει λόγος επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος. Το σχετικό Προεδρικό ?ιάταγμα πρέπει να εκδοθεί επίσης μέσα σε 4 μήνες.

Το νομοσχέδιο περιέχει ένα δεύτερο ειδικό μέρος, με το οποίο καταργεί συγκεκριμένους περιορισμούς που ισχύουν για τα επαγγέλματα των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών. Οι ρυθμίσεις για τους φαρμακοποιούς περιλαμβάνονται σε άλλο νομο σχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα για τους συμβολαιογράφους προβλέπεται ότι η αναλογική αμοιβή τους θα βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής και ότι από ένα ύψος συναλλαγής και πάνω η αναλογική αμοιβή δεν θα είναι η υποχρεωτική.

Για τους δικηγόρους αναφέρεται ότι εφεξής θα έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμά τους και σε περιφέρειες άλλων δικηγορικών συλλόγων.

Παράλληλα, καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης αμοιβών, ενώ οι δικαστικές δαπάνες θα επιδικάζονται με βάση τις ισχύουσες σήμερα ελάχιστες αμοιβές, οι οποίες όμως στο εξής θα ονομάζονται «νόμιμες» αμοιβές.

Επίσης, οι εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων των δικηγόρων και των συλλόγων τους προκαταβάλλονται από τους ίδιους και όχι από τους πελάτες τους. Ο υπολογισμός τους γίνεται με βάση ποσά αναφοράς, ανάλογα με τις σημερινές ελάχιστες αμοιβές.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης δικηγορικής εταιρείας σε δύο ή περισσότερους δικηγόρους του ίδιου ή και διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων.

Στους μηχανικούς καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές, οι οποίες θα καθορίζονται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων.

Πηγή: ΤΑΝΕΑ.gr BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...