Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Το κυκλοφοριακό μπορεί να προκαλέσει...εγκεφαλικό!

Οι άνθρωποι που εκτίθενται μόνιμα στον θόρυβο της κυκλοφορίας των οχημάτων, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, ιδίως όσοι είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Άαρχους, υπό τη Μέτε Σόρενσεν του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας Καρκίνου της Δανικής Εταιρίας Καρκίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό περίπου 51.500 ατόμων (εκ των οποίων οι 1.881 έπαθαν εγκεφαλικό στη διάρκεια της πενταετίας που διήρκεσε η μελέτη), σε σχέση με τον τόπο διαμονής τους στην Κοπεγχάγη ή γύρω από αυτήν.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση του επιπέδου θορύβου κατά 10 ντεσιμπέλ από τον θόρυβο του δρόμου, αυξανόταν κατά 14% η πιθανότητα εγκεφαλικού κατά μέσο όρο (για όλες τις ηλικίες). Η αύξηση κινδύνου για τους κάτω των 65 ετών ήταν σχετικά αμελητέα, όμως για τους άνω των 65 ετών η πιθανότητα εγκεφαλικού αύξανε κατά 27% για κάθε αύξηση 10 ντεσιμπέλ του θορύβου από το κυκλοφορικό.

Ειδικά για αύξηση του θορύβου πάνω από 60 ντεσιμπέλ, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αύξανε σημαντικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 8% όλων των εγκεφαλικών και το 19% των εγκεφαλικών στα άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να αποδοθεί στον αυξημένο θόρυβο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...