Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Παγκοσμίως καινούρια τεχνική από Έλληνες ερευνητές για τη επιβάρυνση της υγείας απ'τα κινητά!

Τις αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του εγκεφάλου που προκαλεί η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα κατάφεραν να αποτυπώσουν Έλληνες επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μια τεχνική η οποία δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού στον κόσμο.


Η δρ Ειρήνη Καρανάσιου επεξεργάζεται τα αποτελέσματα των μετρήσεων από την ακτινοβολία των κινητών που δέχεται ο εγκέφαλος Η τεχνική της Εστιασμένης Μικροκυματικής Ραδιομετρίας που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, μοιάζει με τη φημισμένη Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (FΜRΙ), η οποία απεικονίζει τη λειτουργία των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου.

Η ελληνική εκδοχή της θεωρείται πιο αποτελεσματική και αβλαβής για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, επειδή «βλέπει» άμεσα τι γίνεται βαθιά σε αυτόν με τρόπο παθητικό, χωρίς δηλαδή να τον καταπονεί ή να τον επιβαρύνει όπως συμβαίνει για παράδειγμα με μια ακτινογραφία στον οργανισμό μας.

«Η τεχνική μας βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα που πήραμε στα χέρια μας όταν εξετάσαμε σε βάθος το τι γίνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο ύστερα από τη χρήση κινητού τηλεφώνου, είναι πολύ ελπιδοφόρα», λέει η δρ Ειρήνη Καρανάσιου, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Μικροκυμάτων του ΕΜΠ και συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας.

«Τα κινητά τηλέφωνα έχουν ενσωματωμένη μια κεραία η οποία, όταν μιλάμε, εκπέμπει ακτινοβολία προς τον εγκέφαλο μας στην πλευρά που βρίσκεται πίσω από το αυτί. Η ακτινοβολία αυτή, ανάλογα και με τη διάρκεια της ομιλίας στο κινητό τηλέφωνο, προκαλεί διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία του εγκεφάλου τις οποίες εμείς έχουμε καταγράψει με τη μέθοδο που έχουμε αναπτύξει».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο  fasoras.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...