Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Όταν η γυναίκα..."ξενοκοιμάται", γεννάει πιο υγειή παιδιά!

Ένα θηλυκό που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ακολουθεί τον δρόμο της αρετής ενώ, αντιθέτως, στο αρσενικό επιτρέπεται να «ξενοκοιμάται». Η αρχή ακούγεται ίσως παλιομοδίτικη και οπωσδήποτε φαλλοκρατική, μπορεί όμως να εξηγηθεί απόλυτα από την άποψη της εξελικτικής βιολογίας: το αρσενικό έχει κάθε λόγο να επιδιώκει να διαδώσει τα γονίδιά του ενώ το θηλυκό δεν έχει τίποτε να κερδίσει.


Πόσω μάλλον όταν το σεξ, πάντοτε από την άποψη της επιστήμης, είναι γι’ αυτό μια υπόθεση με μεγάλο κόστος: δαπανά πολύτιμη ενέργεια και εκτίθεται στον κίνδυνο να πέσει θύμα των αρπακτικών ή κάποιας μεταδοτικής ασθένειας.

Μια καινούργια θεωρία έρχεται, παρ’ όλα αυτά, να υποστηρίξει ότι το θηλυκό που επιλέγει αυτή την ανάρμοστη και επικίνδυνη συμπεριφορά κερδίζει τελικά κάτι από τους πολλαπλούς παρτενέρ του: απογόνους καλύτερα γενετικά προσαρμοσμένους για τη διαιώνιση του είδους.

Η ανακάλυψη, η οποία δίνει νέο νόημα στη φράση «αμάρτησα για το παιδί μου», έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους της Σκωτίας ύστερα από έρευνες σε δικτυωτούς λεβιστές ή αλλιώς γκάπι, ένα είδος τροπικών ψαριών με ζωηρά χρώματα ιδιαίτερα δημοφιλών στους κατόχους ενυδρείων ανά την υφήλιο.

Κανόνας η πολυανδρία

«Η πολυανδρία είναι η πιο διαδεδομένη συμπεριφορά σε όλα τα ζώα» λέει ο Μιγκέλ Μπαρμπόζα, επικεφαλής της έρευνας. «Ωστόσο ως πριν από μία δεκαετία αυτό δεν ήταν αποδεκτό. Ολοι θεωρούσαν ότι τα πάντα κινούνται από το αρσενικό, δεν έβλεπε κανείς κάποιον λόγο για το πολλαπλό ζευγάρωμα των θηλυκών» .

Διαβάστε περισσότερα στο real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...