Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Νερό με καρκινογόνο χρώμιο στη Λειβαδειά!

Νερό με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο ανιχνεύτηκε στις βρύσες των κατοίκων του δήμου Λιβαδειάς, στον οικισμό Ρωμαίικο, λίγο έξω από τον Ορχομενό.


Ο τοξικός ρύπος ανιχνεύτηκε επίσης σε γεωτρήσεις αγροτών στoν κάμπο της Χαιρώνειας προς τον Αγιο Βλάση μαζί με άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδος και κάδμιο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι ο υδροφόρος ορίζοντας του ποταμού Βοιωτικού Κηφισού είναι μολυσμένος με βιομηχανικά απόβλητα.

Oι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η υγεία τους βρίσκεται εκτεθειμένη σε κίνδυνο. Οι υποψίες για τη ρύπανση των υπόγειων νερών στρέφονται στον παλιό ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες μεταφέρονταν νύχτα από τον Ασωπό παράνομα τοξικά απόβλητα.

Σε πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν στο νερό του οικισμού Ρωμαίικου σε διαπιστευμένο εργαστήριο διαπιστώθηκε εκτεταμένη ρύπανση του νερού από βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο. Παράλληλα το νερό ήταν επιμολυσμένο με κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για κάθε χρήση.

Στις μετρήσεις ανιχνεύθηκαν 1,32 μg/l εξασθενούς χρωμίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν προβλέπει όρια, λόγω της τοξικότητας του ρύπου. Παράλληλα εντοπίστηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε νιτρικά (13,400 μg/l), και υψηλές συγκεντρώσεις κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων (98 ατόμων στα 100ml), όταν το όριο για το πόσιμο νερό είναι το 0!

«Το εξασθενές χρώμιο είναι ένας εξαιρετικά καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος ρύπος και δεν πρέπει να ανιχνεύεται στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Η ύπαρξή του στο περιβάλλον προέρχεται κυρίως από ανθρωπογενή αίτια», τονίζει στο Real planet o χημικός μηχανικός Θανάσης Παντελόγλου.

Διαβάστε περισσότερα στο www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...