Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Κρίσιμη δημοπρασία

Υπό τη βαριά σκιά των ισχυρών πιέσεων των αγορών στα ομόλογα της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, πραγματοποιείται σήμερα η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με την αγωνία να κορυφώνεται για το ύψος του επιτοκίου.





Το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 μονάδων βάσης έναντι του γερμανικού Bund και διαμορφώθηκε χθες το πρωί στις 1.001,1 μ.β. Αντίστοιχες πιέσεις είχαν δεχθεί και τα ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για να υπάρξει αποκλιμάκωση το απόγευμα, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη σε αγορές τίτλων, των χωρών που βρίσκονταν υπό πίεση.
Στο πλαίσιο αυτό η διαφορά του ελληνικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε και έκλεισε στις 948 μονάδες βάσης.
Πρακτικά, το ύψος των spreads δεν έχει σημασία αφού η Ελλάδα είναι εκτός αγορών για τους μακροπρόθεσμους τίτλους, καλύπτοντας τις δανειακές της ανάγκες από το μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ. Ωστόσο το δυσμενές κλίμα απομακρύνει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, που η κυβέρνηση θα ήθελε να υλοποιηθεί εντός του 2011, ενώ επηρεάζει και τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων τίτλων.
Οι αρνητικές εξελίξεις στους μακροπρόθεσμους τίτλους αναμένεται να επηρεάσουν το κλίμα για τη σημερινή δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Το υπουργείο Οικονομικών ζητεί 1,5 δισ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών μπορεί να αντλήσει έως 2,4 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι το ύψος του επιτοκίου που θα προκύψει από τη δημοπρασία, καθώς οι τάσεις προδιέγραφαν χθες άνοδο του επιτοκίου πάνω από το 5% (4,82% ήταν στη δημοπρασία του Νοεμβρίου).
Το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα και έντοκα θα βαρύνει ακόμα περισσότερο εφόσον οι οίκοι αξιολόγησης υλοποιήσουν τις προειδοποιήσεις για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους.

πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...