Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Οι κακές παρέες φταίνε που...παχαίνουμε!

Η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων ανθυγιεινού φαγητού και η έλλειψη άσκησης δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους στους άνδρες, αποκαλύπτει σειρά επιστημονικών ερευνών. Λόγοι όπως η γενετική, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το στρες, η ματαιοδοξία, η αϋπνία, ακόμη και οι... κακές παρέες με παχύσαρκους φίλους αποδεικνύονται εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιβαρυντικοί.  
Ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί την αύξηση των οκτώ κιλών και η έλλειψη άσκησης ευθύνεται μόλις μερικώς για το πρόβλημα, υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Πίτερ Σκάρμποροου. Προγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το Αrrdc3, το οποίοι εντοπίζεται στο ανθρώπινο λίπος και στους μυς, ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την αύξηση του βάρους στους άνδρες καθώς αυτοί μεγαλώνουν. Παράλληλα άλλα επιστημονικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το σωματικό βάρος των ανδρών επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, που μειώνει την αποτελεσματικότητα της ορμόνης λεπτίνης, η οποία ελέγχει την όρεξη. Επιπλέον καταστάσεις, όπως το άγχος στη δουλειά και η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα), έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό των ανδρών και αυξάνουν το αίσθημα της πείνας. Ενα από τα πλέον ασυνήθιστα ευρήματα όσον αφορά το βάρος του «ισχυρού φύλου» είναι ότι οι άνδρες πολλές φορές προτιμούν να έχουν περισσότερο βάρος από το κανονικό από φόβο μήπως φαίνονται «καχεκτικοί».

Ερευνες «δείχνουν» ακόμη έναν ψυχολογικό παράγοντα που επηρεάζει το βάρος των ανδρών: το φαινόμενο της μετάδοσης του βάρους. Οπως έχει διαπιστωθεί, αν κάποιος άνδρας έχει έναν φίλο που είναι παχύσαρ- κος, ο κίνδυνος να βρεθεί και ο ίδιος σε αυτή την κατάσταση διπλασιάζεται.

Διαβάστε περισσότερα στο www.tovima.gr
Στείλτε το στους φίλους σας με e-mail κάνοντας copy το παρακάτω link:
http://procatarktiko.blogspot.com/2011/01/blog-post_8065.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...