Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης

Με την έγκριση του αιτήματος της Ιρλανδίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup. Ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν ανακοίνωσε πως η απόφαση αφορά τριετές πρόγραμμα στήριξης και το ύψος του δανείου θα αποφασιστεί στα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ΕΕ, το  ύψος της οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Όλι Ρεν, το πακέτο στήριξης θα αφορά τόσο τον τραπεζικό τομέα, όσο και τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός στήριξης της Ιρλανδίας θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη.

Για τις αποφάσεις του Eurogroup πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη μεταξύ των χωρών της G7, δηλαδή μεταξύ των ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για να προστατευθεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί
από το μηχανισμό.

Πάντως, στην ανακοίνωσή του ο Όλι Ρεν έσπευσε να τονίσει ότι «η ενίσχυση στην Ιρλανδία παρέχεται, καθώς διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, το κλιμάκιο Κομισιόν και του ΔΝΤ, που βρίσκεται στο Δουβλίνο θα συντάξει το κείμενο του Μνημονίου, έως το τέλος του μήνα, για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης τριετούς διάρκειας.

Νωρίτερα, το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την ετοιμότητά του να στηρίξει την Ιρλανδία, καθώς η βιωσιμότητα της οικονομίας της είναι προς όφελος της Βρετανίας. Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, η βρετανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το μέγεθος της οικονομικής στήριξης που θα παρασχεθεί στο Δουβλίνο από τον μηχανικό στήριξης.

Το ζήτημα απασχόλησε το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν ζήτησε την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Η κυβέρνηση κατέληξε στο αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη αναφορά σε συγκεκριμένο ποσό που θα διαθέσει ο μηχανισμός στήριξης στην Ιρλανδία. Οι πληροφορίες τοποθετούν το ύψος του δανείου μεταξύ 45 και 90 δισ. ευρώ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας απέρριψε το ενδεχόμενο το δάνειο να αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας. Ο κ. Λένιχαν δήλωσε ότι το ποσό δεν θα φθάσει σε τριψήφιο αριθμό.

Το ύψος του δανείου εξαρτάται από το εάν η Ιρλανδία ζητά βοήθεια μόνο για τις τράπεζες ή για να καλύψει και τις ανάγκες της γενικής κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του Όλι Ρεν δείχνουν προς την κατεύθυνση του δεύτερου σεναρίου.

Η Ιρλανδική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο λιτότητας 4ετούς διάρκειας, ενώ εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη στο Δουβλίνο για διαβουλεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...