Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μικρή πτώση στις εκπομπές CO2 λόγω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

Υπάρχει και η θετική πλευρά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης: οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν το 2009 για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία. Η πτώση, πάντως, ήταν συντομότερη και μικρότερη από το αναμενόμενο -ισοδυναμεί με το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν οι ΗΠΑ σε λιγότερο από ένα μήνα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Geoscience, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 1,3% από το 2008 έως το 2009 και έπεσαν έτσι στους 34 δισεκατομμύρια τόνους. Αιτία ήταν η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και των χερσαίων και εναέριων μεταφορών.

Όπως επισήμανε ο Πιέρ Φρίντλινγκσταϊν του Πανεπιστημίου του Έξετερ, επικεφαλής της διεθνούς έρευνας, τις τελευταίες δεκαετίες οι εκπομπές αέριων ρύπων ακολουθούν στενά την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η ομάδα του Φρίντλινγκσταϊν προέβλεπε πέρυσι πτώση των εκπομπών κατά 3%, βάσει των προβλέψεων για το παγκόσμιο ΑΕΠ που έδινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τελικά, όμως, η ανάκαμψη ήρθε ταχύτερα και οι αναπτυσσόμενες χώρες αύξησαν τη χρήση ορυκτών καυσίμων περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στις ΗΠΑ, η μείωση ήταν θεαματική και έφτασε το 7% δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας. Εκτός όμως από την οικονομική κρίση, η πτώση οφείλεται και σε δύο άλλους, ισοδύναμους παράγοντες: βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα και χρήση λιγότερο ρυπογόνων μορφών ενέργειας.

Το αντίθετο συνέβη στις αναπτυσσόμενων χωρών, των οποίων το μερίδιο στις παγκόσμιες εκπομπές αυξάνεται ραγδαία, από το 35% το 1990 στο 57% σήμερα. Λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης καυσίμων, οι εκπομπές της Κίνας το διάστημα 2008-2009 αυξήθηκαν κατά 8%, ενώ της Ινδίας κατά 6%.

Όσον αφορά τις εκπομπές CO2 τη φετινή χρονιά, η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι έφτασαν σε νέα ύψη-ρεκόρ.

Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας το πρώτο δεκάμηνο δείχνουν επίσης ότι το 2010 είναι πιθανότατα η θερμότερη χρονιά ζήσαμε ποτέ.


Σωωωπα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...