Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Το λίπος θα µπορεί να... σώζει ζωές

Νέες επεµβατικές τεχνικές που εφαρµόζονται σε ανθρώπινους ιστούς σε συνδυασµό µε ένα καινούργιο είδος βλαστοκυττάρων που προέρχονται από το λίπος, µπορεί να βοηθήσουν το σώµα να επουλώνει και να αναδοµεί τραυµατισµένα ή κατεστραµµένα όργανα.

Οι επιστήµονες έχουν αρχίσει την εφαρµογή του σχεδίου από το γυναικείο στήθος. Αν επιτύχουν τον στόχο τους, η αναγεννητική ιατρική θα είναι το νέο µεγάλο κατόρθωµα του 21ου αιώνα.

Οι αµερικανοί επιστήµονες της εταιρείας Cytori Therapeutics στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας έχουν δηµιουργήσει την τεχνογνωσία και την τεχνολογία για τη χρήση βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό στην ανάπτυξη νέου ιστού σε άλλα σηµεία του σώµατος.

«Αρχίζουµε από το στήθος», εξηγεί στο «Wired» ο Κρις Κάλουν, διευθυντής της εταιρείας. «Γυναίκες µε µαστεκτοµή λόγω καρκίνου, αλλά και γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν την όψη του στήθους τους, µπορούν τώρα να αποκτήσουν νέο στήθος µε υλικό που έχουν βγάλει από το λίπος του σώµατός τους», συνεχίζει.

Φιλόδοξο σχέδιο. Η προσθετική στήθους είναι µόνο µία από τις πολλές πιθανές εφαρµογές της νέας µεθόδου. Το σχέδιο της εταιρείας είναι πιο φιλόδοξο: να εισαγάγουν την τεχνική των βλαστοκυττάρων στην ευρύτερη ιατρική αγορά, παρακάµπτοντας µάλιστα το σοβαρό ηθικό πρόβληµα της χρήσης κυττάρων από έµβρυα. Έπειτα από 10 χρόνια δοκιµών, η Cytori και οι συνεργάτες της σε διάφορα πανεπιστήµια του κόσµου έχουν µεταφέρει τις έρευνές τους σε ανθρώπους και υποστηρίζουν πως µπορούν να χρησιµοποιήσουν την τεχνική τους σε όλα τα όργανα του σώµατος.

Ανάµεσα στους κυριότερους στόχους τους είναι η θεραπεία της χρόνιας καρδιοπάθειας, της καρδιάς µετά το έµφραγµα, των τραυµατισµένων νεφρών ύστερα από καρκίνο και της ακράτειας µετά την προστατεκτοµή.

Σύµφωνα µε συµπεράσµατα δοκιµών σε ανθρώπους που δηµοσιεύθηκαντον Μάιο, στη χρόνια καρδιοπάθεια τα βλαστοκύτταρα βελτίωσαν την αεροβική ικανότητα του ασθενούς και µείωσαν την έκταση του κατεστραµµένου ιστού. Στις περιπτώσεις θεραπείας ασθενών έπειτα από έµφραγµα, αυξήθηκαν τόσο η παροχή όσο και η άντληση του αίµατος στην καρδιά χάρη στα βλαστοκύτταρα. Σε πειράµατα που έγιναν σε ποντίκια µε καρκίνο, η χρήση βλαστοκυττάρων βελτίωσε τη λειτουργία των νεφρών. Επίσης, δοκιµές σε ασθενείς έπειτα από προστατεκτοµή είχαν ως αποτέλεσµα τη θεραπεία της ακράτειας στις περισσότερες περιπτώσεις.

Εύκολη έγκριση. Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η οµάδα του Κάλουν επέλεξε το στήθος για να αρχίσει την πειραµατική εφαρµογή της τεχνικής της. Πρόκειται για ένα µέρος του σώµατος χωρίς το οποίο η γυναίκα µπορεί να ζήσει, σε αντίθεση µε ζωτικά όργανα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, µπορεί να πάρει ευκολότερα έγκριση για τις κλινικές δοκιµές στις ΗΠΑ.

Ένας άλλος λόγος είναι οικονοµικός. Οι Αµερικανίδες ξόδεψαν σχεδόν ένα δισ. δολάρια το 2009 για αυξητική και προσθετική στήθους, που είναι η νούµερο ένα πλαστική επέµβαση στις ΗΠΑ. Επίσης, η αύξηση των κρουσµάτων καρκίνου του µαστού αλλά και η βελτίωση του προσδόκιµου ζωής µετά τη θεραπεία σηµαίνει ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες χρειάζονται αναδόµηση του στήθους τους. Οι υπάρχουσες τεχνικές συχνά δεν προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσµατα από αισθητική άποψη καθώς η βλάβη στον ιστό είναι εκτεταµένη.

Οι ειδικοί αφαιρούν τα βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό που βρίσκεται γύρω από τους γοφούς, τους µηρούς, την κοιλιά και τα µπράτσα. Η ποσότητά τους είναι τόσο µεγάλη που δεν χρειάζεται καν καλλιέργεια στο εργαστήριο για την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Στη συνέχεια, χρησιµοποιούν τη µέθοδο της φυγοκέντρισης µε εξοπλισµό που έχει αναπτύξει η Cytori, για να διαχωρίσουν τα βλαστοκύτταρα (ανώριµα) και τα κύτταρα που αναγεννώνται (ώριµα) από τα λιπώδη κύτταρα.

Μετά πιάνει δουλειά ο χειρουργός, ο οποίος εγχέει το εµπλουτισµένο υγρό που περιέχει και τα τρία είδη κυττάρων στην περιοχή του στήθους που θέλει να αναδοµήσει.

Οι κλινικές δοκιµές που έχουν γίνει στην Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Το στήθος αναπλάθεται, ακόµα και σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις και είναι απόλυτα φυσιολογικό στην όψη και την αφή. Υπάρχουν όµως επιφυλάξεις για την ασφάλεια της µεθόδου. Οι επικριτές της θεωρούν ότι οι δοκιµές γίνονται µε πολύ γρήγορα βήµατα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί σε πειραµατόζωα. Ο βασικός κίνδυνος είναι αυτό ακριβώς που αποτελεί το µυστικό της επιτυχίας της µεθόδου: τα βλαστοκύτταρα σχηµατίζουν νέα αιµοφόρα αγγεία, κάτι που µπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για όσους έχουν περάσει καρκίνο καθώς έτσι υποβοηθείται η δηµιουργία µεταστατικών όγκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...