Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Μάθε μπαλίτσα αγόρι μου!


Ρεσιτάλ από τον Nίκο Αλέφαντο. Ανεπανάληπτη ανάλυση γιατί δεν μπορεί ένας προπονητής με ύψος 1,60μ να γίνει σπουδαίος και απαντήσεις στα ερωτήματά σας. «Καλό παιδί ο Νιόπλιας, τον κοιτούσαν όμως προς τα κάτω»…
• «Με έβαλε στην πρίζα ο Σινάνογλου και μου έβγαλε πράγματα που μπορεί να ακουστούν περίεργα, αλλά είναι αλήθεια. Δεν έχω τίποτα με το παιδί τον Νιόπλια, είχα πει μάλιστα μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ότι έκανε πολύ καλές αλλαγές. Δεν φταίει όμως αυτός που είναι 1,60!
• Όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό πέρσι, είχα πει στο ΦΩΣ ότι δεν θα γίνει μεγάλος προπονητής γιατί είναι 1,60 και ότι κοντός προπονητής σπουδαίος δεν υπήρξε ποτέ. Τώρα θα το αναλύσω. Και πέστε μου αν λέω ψέματα.
• Ενώ υπήρξαν πολλοί κοντοί που ήταν μεγάλοι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν υπήρξε μεγάλος προπονητής κοντός ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό! Τυχαίο; Προσέξτε πόσοι παικταράδες ήταν κοντοί: Μπέμπης, Δαρίβας, Δομάζος, Παπαϊωάννου, Ντέμης, Σαραβάκος, ο πατέρας του Σαραβάκου, Αναστόπουλος, Καστίγιο κ.λ.π. Πάμε στο εξωτερικό: Σίβορι, Μαραντόνα, Μέσι, Βίγια, τον Ούγκο Σάντζεζ ξέχασα κλπ.
• Προπονητές όμως; Έγινε κανείς κοντός σπουδαίος προπονητής; Ποιοι έγραψαν ιστορία; Σάνκλι, Μπάσμπι, Μίχελς, Χάπελ, Λάτεκ, Βαϊσβάιλερ, Κρόιφ, άλλοι ήταν ντερέκια, άλλοι ήταν μεσαίοι. Πρόσεξε κι άλλους: Μπεαρζότ, Κάρλος Μπιλάρδο, Χίτσφελντ, Φέργκιουσον, Βενγκέρ, Φαν Γκάαλ, Καπέλο, Λίπι, Γκους Χίντινγκ, Σπαλέτι, Ρανιέρι, Μάγκατ, Γκουαρντιόλα, Αντσελότι, Μουρίνιο!
• Αλλά και στην Ελλάδα ποιοι προπονητές ήρθαν από το εξωτερικό εδώ, επιβλήθηκαν και πήραν τους τίτλους: Μπόμπεκ, Μπούκοβι, Γκόρσκι, Μπάγεβιτς, παιδαράδες!
Δεν εμπνέει ο κοντός στον πάγκο και στις προπονήσεις. Το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα, θέλει νταηλίκι, πρέπει να εμπνέεις σεβασμό στους παικταράδες, να σε υπολογίζουν. Δεν μπορείς να είσαι προπονητής 1,60! Η ιστορία μιλάει.
• Κι αν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σπάνιες, όπως ο Τσαϊκόφσκι παλιά ή ο Αναστόπουλος τώρα που έχει φόντα, είναι επειδή έχουν μεγάλα «καρύδια». Πρέπει να έχεις πολύ έντονη προσωπικότητα και τσαμπουκά για να σπάσεις αυτό το χάντικαπ. Ο Νιόπλιας δεν το είχε. Ήταν σοφτ, καλό παιδί, με τα γυαλάκια του, είχε και το ύψος το κοντό, ήταν σαν ποκοπίκος… Τον κοιτούσε ο Πατέρας και οι παίκτες προς τα κάτω…
• Με ρωτάει ο Θέμης για τον Γκμοχ και έρχομαι σε δύσκολη θέση, γιατί με γούσταρε ο Γιάτσεκ κι έλεγε καλά λόγια για εμένα. Θα πω τούτα: Δεν ξέρω αν είχε στενή επαφή με το σύγχρονο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια και αν παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι στο παρελθόν ήταν καλός προπονητής. Ήταν γάτος. Δεν είναι μικρό πράγμα να πάρεις πρωτάθλημα με τη Λάρισα. Μέγα κατόρθωμα. Και εκείνη τη σεζόν ήμουν ο μόνος που του πήρα ισοπαλία μέσα στο Αλκαζάρ με τη Δόξα Δράμας - και είχε να το λέει. Είχε ιστορία στην Πολωνία κι έκανε έργο στην Ελλάδα. Όταν ήρθε στην Ελλάδα εμένα αντικατέστησε στον ΠΑΣ Γιάννενα, διότι είχα μπει 15 μέρες φυλακή! Υπήρξε πολύ καλός προπονητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...